Grotere risico's bij coronabesmetting voor mensen met NCD's
02 Jul, 06:45
foto


Tabaksgebruik is een van de risico’s voor ernstige complicaties, en verminderde kans op volledig herstel bij besmetting met Covid-19. De resultaten van recent uitgevoerd onderzoek wijzen uit, dat in vergelijking met niet-rokers, een voorgeschiedenis van roken de kans op nadelige gezondheidsresultaten voor Covid-19-patiënten aanzienlijk kan vergroten. Hetzelfde geldt voor mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.

De PAHO meldt in een persbericht dat mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, met name de niet-overdraagbare ziekten (non-communicable diseases, NCD's), zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, een hoger risico hebben op ernstige gevolgen bij besmetting met het Covid-19 virus en eerder kunnen sterven aan de gevolgen daarvan. Volgens de directeur van de Pan American Health Organization (PAHO), Carissa F. Etienne, is er nog nooit zo een dodelijke relatie gezien tussen een besmettelijke ziekte en niet-overdraagbare ziekten. Vooral voor de Amerika’s waar veel mensen lijden aan een NCD, is het aantal infecties alarmerend.

Gebruik van tabak heeft een enorme negatieve invloed op de gezondheid van de luchtwegen en is de meest voorkomende oorzaak van longkanker. Het virus dat Covid-19 veroorzaakt tast voornamelijk de luchtwegen aan en veroorzaakt vaak lichte tot ernstige schade aan de luchtwegen, met mogelijk dodelijke afloop tot gevolg.
Er zijn aanwijzingen dat Covid-19-patiënten met ernstigere symptomen vaak ook hartgerelateerde complicaties hebben. Het effect van Covid-19 op het cardiovasculaire systeem kan reeds bestaande cardiovasculaire aandoeningen ook verergeren. Personen die reeds een zwakker cardiovasculair systeem hebben en daarbij ook een voorgeschiedenis van tabaksgebruik, zijn dus dubbel kwetsbaar bij besmetting met het Covid-19-virus.

Een van de maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen, is het zo min mogelijk aanraken van het gezicht (met name de mond, de neus en de ogen). De PAHO-voorlichting wijst erop dat de handeling van het roken per definitie betekent dat je voortdurend met je vingers je gezicht, of in ieder geval je mond, aanraakt.

Bij een afname van rokers en gerelateerde klachten bij tabaksgebruik kan de druk op het gezondheidssysteem verminderen, waardoor meer middelen kunnen worden gericht op de behandeling van Covid-19-patiënten. Onderzoek toont aan, dat bij een afname van tabaksgebruik er een aanzienlijke vermindering van ziekenhuisopnames voor een grote verscheidenheid aan acute hart- en luchtwegaandoeningen wordt gezien, stelt de PAHO.

Stoppen met roken, achterwege laten van alcoholgebruik, in voorkomende gevallen het volgen van medisch advies, de richtlijnen van het voorkomen van een Covid-19 infectie naleven, maar vooral het op na houden van een gezonde leefstijl, waaronder gezonde voeding bestaande uit veel groente en fruit, 6-8 glazen water per dag, voldoende rust en dagelijks bewegen, zijn enkele van de aanbevelingen van de PAHO.

Tuesday 04 August
Monday 03 August