Coronavirus: VS bereikt recordhoogte in dagelijkse gevallen
26 Jun 2020, 18:41
foto
Amerikaanse deelstaten zoals Florida ervaren aantallen infecties die sinds april niet meer waren waargenomen. (Foto: AFP)


De Verenigde Staten noteerde donderdag een recordhoogte van 40.000 coronavirusinfecties in een dag, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University (JHU). Een recente golf van infecties en ziekenhuisopnames heeft de deelstaten Texas, Florida en Arizona ertoe aangezet de plannen voor heropening te onderbreken.

De gouverneur van Texas beval de bars te sluiten en kondigde vrijdag andere "gerichte maatregelen" aan om de infecties te verminderen. JHU's vorige hoogste punt van 36.400 was op 24 april toen er minder tests plaatsvonden. De VS heeft 2,4 miljoen bevestigde infecties en 122.370 sterfgevallen - meer dan enig ander land.

Hoewel een deel van de toename in geregistreerde dagelijkse gevallen te wijten is aan meer tests, neemt het aantal positieve tests in sommige gebieden ook toe. Gezondheidsfunctionarissen in de VS schatten dat het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk 10 keer hoger is dan het gerapporteerde cijfer.

De Centers for Disease Control (CDC) zeiden dat tot 20 miljoen Amerikanen mogelijk zijn geïnfecteerd met coronavirus. De schatting was gebaseerd op bloedmonsters uit het hele land die werden getest op de aanwezigheid van antilichamen tegen het virus.

De golf van infecties werd veroorzaakt door jonge mensen die positief testten, vooral in het zuiden en westen van de VS, zei het hoofd van de CDC, Dr. Robert Redfield.

Zwaarst getroffen deelstaten
Texas, dat een voortrekkersrol speelde bij het beëindigen van lockdown-maatregelen, heeft duizenden nieuwe gevallen gezien, die de Republikeinse gouverneur Greg Abbott ertoe brachten de heropening op vrijdag tijdelijk stop te zetten. Hij kondigde aan dat hij de bars sloot, het raften op de rivier stopzette en restaurants opdroeg terug te keren naar 50% capaciteit om te proberen de uitbraak te stoppen.


Bars zoals deze in Houston moeten sluiten, maar kunnen bezorgingen of afhaalservices uitvoeren. (Foto: AFP)

"Het is duidelijk dat de toename van zaken grotendeels wordt veroorzaakt door bepaalde soorten activiteiten, waaronder Texanen die samenkomen in bars", zei hij in een verklaring. Texas bevestigde donderdag een record van 5.996 nieuwe gevallen, terwijl er ook nog eens 47 sterfgevallen werden gemeld, het hoogste dagelijkse tol voor een maand.

Vrijdag brak Florida zijn eigen dagelijkse record voor nieuwe infecties en meldde 8.942 nieuwe gevallen. Het vorige record was een dag eerder op woensdag 5.508. De staat heeft nu in totaal 122.960 geregistreerde gevallen en 3.366 sterfgevallen.

Eerder zei de gouverneur van Florida dat er geen plan was om stap voor stap door te gaan met heropenen. "We zijn waar we zijn. Ik zei niet dat we naar de volgende fase zouden gaan", vertelde Ron DeSantis aan verslaggevers.

Arizona is een ander epicentrum van de crisis geworden. Ziektevolgers daar zeggen dat de staat "de controle over de epidemie heeft verloren", meldt The Washington Post. Gouverneur Doug Ducey, die bedrijven 'groen licht' had gegeven om te heropenen, zegt nu dat inwoners van Arizona 'veiliger thuis' zijn. Het licht is "geel", zei Ducey donderdag. "Ik vraag de inwoners van Arizona voorzichtig te zijn, langzamer te gaan en beide kanten op te kijken."

Andere deelstaten, waaronder Alabama, Californië, Idaho, Mississippi, Missouri, Nevada, Oklahoma, South Carolina en Wyoming, hebben deze week allemaal een dagelijkse toename van het aantal bevestigde gevallen gezien.

New York, New Jersey en Connecticut hebben gezegd dat ze mensen die vanuit acht staten reizen - Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, North Carolina, South Carolina, Texas en Utah - zullen vragen om zichzelf 14 dagen te isoleren.

In Californië, dat woensdag een recordaantal van 7.149 nieuwe bevestigde gevallen meldde, zei Disney dat het de heropening van zijn Disneyland Park en Disney California Adventure Park dat oorspronkelijk op 17 juli was gepland, uitstelt. Het bedrijf zei dat het eerst goedkeuring van de regering nodig had.

Gouverneur Gavin Newsom zei dat de staat de afgelopen twee weken meer dan een miljoen tests heeft uitgevoerd, waarbij ongeveer 5% positief terugkeerde. Newsom heeft het dragen van een gezichtsmasker in het openbaar verplicht gesteld.

De Universiteit van Washington voorspelt 180.000 Amerikaanse sterfgevallen tegen oktober - of 146.000 als 95% van de Amerikanen maskers draagt.

De Europese Unie overweegt naar verluidt Amerikaanse burgers te verbieden het blok binnen te gaan, aangezien zij overweegt hoe zij haar buitengrenzen opnieuw kan openen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April