India en China zullen grensspanningen bekoelen
23 Jun 2020, 23:12
foto
Een konvooi van het Indiase leger beweegt zich langs een snelweg die naar Ladakh leidt, bij Gagangir in het door India bestuurde district Ganderbal in Kashmir.(Foto: Reuters)


China en India zijn overeengekomen de spanningen te verminderen een week nadat door botsingen op hun omstreden Himalaya-grens 20 Indiase soldaten om het leven kwamen in meedogenloze gevechten van man tot man. Het zijn de dodelijkste gevechten in 45 jaar.

Na besprekingen tussen de belangrijkste regionale militaire bevelhebbers op maandag zei de Chinese woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, dat beide partijen "ermee instemden de nodige maatregelen te nemen om een ​​bekoeling van de situatie te bevorderen".

"Het houden van deze bijeenkomst laat zien dat beide partijen hun meningsverschil willen aanpakken, de situatie willen beheersen en de situatie willen de-escaleren door dialoog en overleg", zei Zhao dinsdag op een persconferentie.

De twee partijen "wisselden openhartige en diepgaande standpunten uit" en "kwamen overeen de dialoog voort te zetten en zetten zich gezamenlijk in voor het bevorderen van vrede en rust in de grensgebieden", voegde Zhao toe.

Indiase en Chinese troepen zijn sinds begin mei op verschillende punten in de Galwan-vallei, een betwist Himalayagebied langs de 3.500 km lange Line of Actual Control (LAC), de de facto grens tussen de twee meest bevolkte landen ter wereld, waarvan het merendeel nog ongemarkeerd is.


Indiase soldaten lopen dinsdag langs de uitlopers van een bergketen bij Leh in Ladakh. (Foto: AFP)

Wederzijdse consensus de-escalatie
Indiase mediaberichten, waarin bronnen van het Indiase leger werden geciteerd, zeiden ook dat de twee naties maandag urenlange gesprekken voerden en tot een "wederzijdse consensus kwamen om zich terug te trekken" langs de LAC. "De gesprekken tussen India en China van het korpscommandant zijn gisteren in Moldo gehouden in een hartelijke, positieve en constructieve sfeer", aldus het persbureau ANI.

"Er was wederzijdse consensus om zich terug te trekken. Modaliteiten voor terugtrekking uit alle spanningsgebieden in Oost-Ladakh werden besproken en zullen door beide partijen worden voortgezet."

De Press Trust of India zei dat de bijeenkomst plaatsvond tussen luitenant-generaal Harinder Singh, commandant van het 14e korps, en generaal-majoor Liu Lin, commandant van het Tibet Military District.

China heeft officieel zijn slachtoffers in de strijd nog niet bekendgemaakt. Global Times zei eerder dat er Chinese slachtoffers waren gevallen, maar ging er niet op in. Woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, beschreef recente berichten in de media over 40 Chinese slachtoffers in het conflict als "nepnieuws".

Een Indiase minister had zondag laten weten dat China bij de botsing zeker veertig soldaten heeft verloren. De oproep om de spanningen tussen India en China te verminderen, kwam toen Indiase, Chinese en Russische ministers van Buitenlandse Zaken dinsdag een virtuele bijeenkomst hielden.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April