Venezuela geen deel in hoorzittingen grensgeschil
23 Jun, 09:24
foto
Venezuela claimt meer dan tweederde van het grondgebied van Guyana, inclusief de exclusieve economische zone van dit land.


Met nog maar een week te gaan voor de hoorzitting van de grensgeschillenzaak voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ), heeft Venezuela herhaald dat het niet zal deelnemen aan het proces . Het heeft Guyana verzocht de onderhandelingen te hernieuwen.

In een officieel communiqué verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Jorge Arreaza, dat "Venezuela zich zal onthouden van verschijnen op de hoorzittingen", die op 30 juni beginnen. Venezuela heeft betoogd dat het ICJ onbevoegd is om de decennia oude grensgeschilzaak op te lossen.

In het communiqué nodigde Arreaza Guyana uit om de onderhandelingen in het kader van de Overeenkomst van Genève te hernieuwen. "Venezuela nodigt de Coöperatieve zusterrepubliek Guyana oprecht uit om de onderhandelingen waaraan beide landen krachtens de Overeenkomst van Genève gebonden zijn, te hernieuwen ... met als doel een minnelijke schikking te bereiken over een aanvaardbare en bevredigende praktische regeling voor beide republieken", aldus het document.

De door Guyana geïnitieerde grenszaak zou op 23 maart aanvangen in het Vredespaleis in Den Haag, maar werd uitgesteld vanwege het dodelijke coronavirus. Venezuela claimt meer dan tweederde van het grondgebied van Guyana, inclusief de exclusieve economische zone van dit land waar meer dan acht miljard vaten olievoorraden zijn ontdekt.

De kwestie werd beslecht in een tribunaal uit 1899, waarmee Venezuela instemde en het ondertekende, maar in 2015 hernieuwde de president van Venezuela, Nicolas Maduro, de claim op het hoogtepunt van politieke instabiliteit en deplorabele economische omstandigheden.

Guyana stapte in 2018 naar het ICJ nadat de onderhandelingen zinloos waren. Het ICJ kondigde in mei aan dat de openbare hoorzittingen over de grensconflicten tussen Guyana en Venezuela op 30 juni zullen beginnen in het Vredespaleis in Den Haag via videoconferentie.
Advertenties