Beijing vecht tegen nieuwe virusuitbraak; dodentol India stijgt
17 Jun 2020, 16:36
foto
De uitbraak zorgde ervoor dat meer dan 1.200 vluchten woensdag in Beijing werden geannuleerd. (Foto: AFP)


China heeft scholen in Beijing gesloten en de vliegreizen van de hoofdstad vandaag beperkt om een ​​uitbraak van gevallen van het coronavirus te stoppen en de angst voor een tweede golf te temperen. Aan de andere kant neemt het dodental als gevolg van Covid-19 in India toe.

De nieuwe Chinese cluster en de toenemende infecties in Latijns-Amerika en Zuid-Azië hebben nieuwe twijfels opgeroepen over hoe snel de wereld een pandemie kan beheersen die tot nu toe meer dan 443.000 levens heeft geëist uit de meer dan acht miljoen infecties. De pandemie heeft de afgelopen drie maanden sport, amusement en culturele evenementen van de kalender gehaald, maar de hervatting van de Engelse Premier League later op woensdag na een sluiting van 100 dagen markeert een terugkeer naar zoiets als normaliteit.

En te midden van een uitzinnige strijd om een ​​behandeling of een vaccin te vinden, kondigden Britse onderzoekers aan dat een gemeenschappelijke steroïde de sterfte onder Covid-19-patiënten zou kunnen verminderen. Door het ontbreken van een vaccin blijven landen echter vertrouwen op lockdowns of andere kleinere beperkingen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

'Situatie is ernstig'

Beijing heeft woensdag verdere beperkingen opgelegd na 31 nieuwe gevallen te hebben gemeld, wat het totaal op 137 bracht in de afgelopen zes dagen tijdens een uitbraak in verband met een uitgestrekte groothandelsmarkt, Xinfadi. Meer dan 1.200 vluchten werden woensdag in de hoofdstad geannuleerd, meldden staatsmedia, scholen werden gesloten en bewoners werden aangespoord hun huis niet te verlaten.

De autoriteiten voeren duizenden tests uit. "De situatie is ernstig en mensen willen niet naar buiten komen", zegt Bai Xue, een medewerker van een restaurant in Beijing dat online heeft aangekondigd dat het geen voedsel van Xinfadi haalt.

Terwijl China een volledige tweede golf vreest, beginnen landen als India net de volledige kracht van de pandemie te voelen. De Zuid-Aziatische natie met 1,3 miljard mensen meldde woensdag meer dan 2.000 doden, waarmee het totaal op bijna 12.000 komt.

Hoewel ambtenaren de telproblemen de schuld gaven van de enorme sprong en benadrukten dat niet al die sterfgevallen op één dag waren gebeurd, heeft India nu het op drie na hoogste aantal besmettingen ter wereld. Ziekenhuizen in de financiële hoofdstad Mumbai zijn overweldigd en de autoriteiten in New Delhi hebben hotels en feestzalen overgenomen om patiënten te huisvesten.

Hoewel er een golf is geweest in Iran en Saudi-Arabië, blijft Latijns-Amerika het wereldwijde epicentrum. Brazilië, het zwaarst getroffen land na de Verenigde Staten, rapporteerde de hoogste dagelijkse sprong in infecties en de tol van Peru steeg meer dan 7.000 - hoewel functionarissen zeiden dat het aantal nieuwe besmettingen begon te dalen.

De president van Honduras werd de laatste publieke figuur die positief testte op het virus. Juan Orlando Hernandez vertelde journalisten dat zijn symptomen mild waren en dat hij thuis zou werken.

Een studie in Groot-Brittannië bood respijt, onderzoekers ontdekten dat een algemeen verkrijgbare steroïde genaamd dexamethason de sterfgevallen met een derde van de ernstig zieke patiënten verminderde. "Dexamethason is goedkoop, in de winkel en kan onmiddellijk worden gebruikt om wereldwijd levens te redden", zegt professor Peter Horby uit Oxford.

Hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus feliciteerde wetenschappers met de "levensreddende wetenschappelijke doorbraak".

'Een beetje raar'

Europese landen, waaronder België, Frankrijk, Duitsland en Griekenland, zijn begonnen met het opheffen van grensbeperkingen, in de hoop het zomerse toeristenseizoen te redden. Spanje is doorgegaan met het heropenen van toeristische bezienswaardigheden, met het laatste Alhambra-paleis dat bezoekers woensdag opnieuw verwelkomt.

Maar het leven in Europa is verre van normaal, ondanks het feit dat het aantal gevallen in veel landen is gedaald. De Duitse regering is van plan grote evenementen tot ten minste eind oktober te verbieden, blijkt uit een ontwerp-beleidsdocument dat AFP woensdag heeft gezien.

En politieke leiders willen zichzelf ook graag beschermen tegen het virus. Iedereen die de Russische leider Vladimir Putin in zijn buitenverblijf bezoekt, moet door een apparaat lopen dat hen van bovenaf en van opzij besproeit met ontsmettingsmiddel.

Het meest zichtbare teken van normaliteit is de terugkeer van de Engelse Premier League. Maar zelfs dan zal er een vreemd gevoel zijn. Wedstrijden worden gespeeld in lege stadions, mogelijk met kartonnen uitsnijdingen van supporters op de tribunes en opgenomen publieksgeluiden. Manchester City-manager Pep Guardiola zei dat het nog steeds "een beetje raar" zou zijn.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April