Nog veel notificaties voor agrarische zendingen naar EU
13 Jun 2020, 10:38
foto


Exporteurs van groenten en fruit naar de Europese Unie (EU) hebben spoedoverleg gevoerd met minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Er is gesproken over het feit dat er nog vaak notificaties uit Nederland komen voor agrarische zendingen en deze daar worden aangehouden. Indien de huidige trend wordt voorgezet, loopt Suriname de kans om geschrapt te worden van de lijst om te mogen exporteren naar de EU.

Sinds de EU haar fytosanitaire regelgeving met betrekking tot de import van planten en plantaardige producten heeft aangescherpt, werken LVV en de exporteurs actief samen voor naleving van de fytosanitaire regelgeving. Alle groenten en fruit moeten worden voorzien van een fytosanitaire certificering met de verplichting dat de omschrijvingen volledig moeten zijn. Alle planten met een hoog risico zijn verboden voor import naar de EU. Suriname staat nog steeds aan top volgens EUROPHYT op de lijst van intercepties, wat niet goed is voor de reputatie c.q. export van Suriname, meldt LVV.

Parmessar zegt dat de exporten van degenen die zich niet houden aan de regels, met als gevolg dat Suriname notificaties blijft ontvangen, stopgezet zullen worden. Volgens hem worden met de notificaties de hele sector en Suriname in diskrediet gebracht. Het gaat op de eerste plaats om Suriname en de kwaliteit van de producten, die wij als natie leveren aan de internationale markt, geeft hij aan.

Er zal een hardere aanpak komen en een beter opgezet traceability systeem. Er zal ook gewerkt moeten worden aan de behandeling, verwerking en bewerking van de producten in het algemeen. Het ministerie heeft de FAO benaderd om te ondersteunen in het realiseren van de gestelde doelen, de aanbeveling van de juiste machinerieën en de begeleiding van exporteurs die over willen gaan tot de export van verdere verwerking en/of bewerking van agrarische producten.

Er is afgesproken dat de exporteurs hun exacte lijst van afnemers en producten zo spoedig mogelijk opgeven bij de  National Plant Protection Organization (Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen, NPPO). De afhandeling van de export van 13 juni, zal met de groep geëvalueerd worden. Voor sommige exporteurs is het volume van bepaalde producten teruggebracht en wordt in overweging genomen de export van producten, waarvoor er notificaties binnen komen, voorlopig stop te zetten.

Zodra de situatie in verband met de uitbraak van het Covid-19 virus is genormaliseerd, zullen de diverse trainingen wederom worden opgepakt. Het ministerie zal ook de inspecties bij de boeren die leveren aan de exporteurs, verhogen; indien de exporteur niet kan bewijzen wie de producent is, zal hij niet meer mogen exporteren, benadrukt de voorlichting van LVV.

Reactie VEAPS
"LVV doet voorkomen dat de notificaties alleen betrekking hebben op schadelijke organismen. Notificaties hebben ook betrekking op administratieve fouten die gemaakt worden door LVV-NPPO op de fytosanitaire certificaten die door hen worden afgegeven bij de exportzendingen". Dit zegt Swami Girdhari, secretaris van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) in reactie aan Starnieuws. 

"Uit de databank van Europhyt blijkt dat in januari er 23 en in februari 16 notifications waren vanwege administratieve fouten gemaakt door LVV. De exporteurs hebben gemerkt dat deze aantallen niet volledig vermeld worden in de overzichten van LVV. Waarom verzwijgt LVV deze cijfers? Heeft LVV een analyse gemaakt wat de oorzaak is van deze fouten? VEAPS heeft LVV informatie hieromtrent gevraagd, maar helaas blijft een reactie van LVV uit," zegt Girdhari. 

De exporteurs wachten nog steeds op antwoord van LVV over het 'Sopropo dossier'. "We krijgen geen antwoord, terwijl we via ons netwerk vernemen dat EU al weken terug een mail gestuurd heeft naar LVV voor nadere informatie. Waarom blijven acties uit vanuit LVV?", vraagt VEAPS zich af. 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April