Nerkust: Niet waar dat 32 stembureaus opnieuw worden geteld
28 May, 00:00
foto
Stembureau 168 in Latour is opnieuw geteld woensdag omdat het proces-verbaal niet volledig was. Tot nu toe is het besluit niet genomen om andere stembureaus opnieuw te tellen.


"Het is helemaal niet waar dat 32 stembureaus opnieuw geteld moeten worden in Paramaribo". Dit zegt de voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, Mike Nerkust, desgevraagd aan Starnieuws. Jutta Sewkaransingh, woordvoerder commissie voorlichting verkiezingen, heeft woensdagavond gezegd aan het Nationaal Informatie Instituut dat er gegevens van 64 stembureau nog binnen moeten komen van Paramaribo bij Binnenlandse Zaken voor de officieuze uitslag. Maar van 32 stembureaus zouden er geen processen-verbaal zijn ingeleverd volgens Sewkaransingh. "Het gevolg is dat je alles moet gaan hertellen. Zolang de hertelling niet heeft plaatsgehad, kunnen we de officeuze telling niet doorgeven van kiesdistrict Paramaribo". 

Een van de consequenties is de hertelling nu er geen processen-verbaal zijn, meent Sewkaransingh. "Je kan geen cijfers doorgeven als je niet de officiële status hebt, als je geen proces-verbaal hebt. Vandaar de hertelling," stelt de Biza-medewerker. Ook de resultaten van 14 stembureaus uit Sipaliwini zijn niet binnen. Binnenlandse Zaken moet volgens Sewkaransingh de informatie van de hoofdstembureaus doorkrijgen. Het is volgens haar een heel normale zaak om de stembiljetten opnieuw te tellen. Er is daar niks mis mee. Er zullen van Paramaribo geen resultaten meer verwerkt worden, zolang de hertelling niet heeft plaatsgevonden. 

De voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo hoort het in Keulen donderen. "Deze mededeling komt niet van mij. Ik begrijp niet hoe Binnenlandse Zaken deze informatie heeft doorgegeven. Ik hoop dat er geen enkel stembureau, behalve dat ene dat wij geteld hebben van Latour opnieuw geteld moet worden," zegt Nerkust. Hij merkt op dat de stembureaus waar er tekortkomingen zijn op het proces-verbaal geïdentificeerd moeten worden. Nagegaan wordt of met de turflijsten en andere informatie een juist beeld wordt verkregen. Alleen in uiterste gevallen, als de situatie onduidelijk blijkt zal er hertelling plaatsvinden. Nerkust is niet te spreken over de verkeerde informatie die doorgegeven is. "Het hoofdstembureau is de autoriteit om te zeggen wat er gaat gebeuren. Wij hebben geen enkele beslissing genomen over hertelling. Wij willen het proces zo snel mogelijk afronden," zegt de voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo. 

Ook de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, weet niks van hertellen. Zij zegt om een reactie gevraagd aan Starnieuws dat zij nog overleg heeft gehad met de voorzitter van het hoofdstembureau. Hij heeft geen besluit genomen over hertelling. Er is gesproken over enkele probleemgevallen. Nerkust reageerde ook verbaasd tegenover haar dat Binnenlandse Zaken die mededeling heeft gedaan over hertelling. 

Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July