WHO: 'Dit virus gaat misschien nooit meer weg'
14 May 2020, 07:23
foto
Directeur van het noodprogramma van de WHO, Mike Ryan, spreekt op een persconferentie over het nieuwe coronavirus in Genève, Zwitserland. (Archieffoto: Reuters)


Het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt, kan endemisch worden zoals hiv, zei de Wereldge-zondheidsorganisatie (WHO) woensdag. Ze waarschuwde voor elke poging om te voorspellen hoe lang het blijft circuleren. De organisatie roept op tot een "enorme inspanning" om het tegen te gaan.

"Het is belangrijk om dit op tafel te leggen: dit virus kan in onze gemeenschappen gewoon weer een endemisch virus worden, en dit virus zal misschien nooit meer verdwijnen", vertelde Mike Ryan, expert in noodsituaties, tijdens een online briefing. "Ik denk dat het belangrijk is dat we realistisch zijn en ik denk niet dat iemand kan voorspellen wanneer deze ziekte zal verdwijnen", voegde hij eraan toe. "Ik denk dat hier geen beloftes in staan ​​en er geen data zijn. Deze ziekte kan een lang probleem worden of misschien niet."

Hij zei echter dat de wereld enige controle had over hoe het met de ziekte omging, hoewel dit een "enorme inspanning" zou vergen, zelfs als er een vaccin werd gevonden - een vooruitzicht dat hij beschreef als ambitieus en baanbrekend.

Er worden meer dan 100 potentiële vaccins ontwikkeld, waaronder een aantal in klinische onderzoeken, maar experts hebben de moeilijkheden onderstreept om vaccins te vinden die effectief zijn tegen coronavirussen. Ryan merkte op dat er vaccins bestaan ​​voor andere ziekten, zoals mazelen, die niet zijn geëlimineerd.

Directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, voegde toe: "Het traject ligt in onze handen en het is ieders zaak, en we zouden allemaal moeten bijdragen om deze pandemie te stoppen."

Ryan zei dat "zeer belangrijke controle" van het virus nodig was om de risicobeoordeling te verlagen, die volgens hem hoog bleef op "nationaal, regionaal en mondiaal niveau".

Overheden over de hele wereld worstelen met de vraag hoe ze hun economieën kunnen heropenen terwijl ze nog steeds het virus bestrijden. Het coronavirus heeft wereldwijd bijna 4,3 miljoen mensen besmet en heeft geleid tot de dood van meer dan 291.000.

De Europese Unie heeft woensdag aangedrongen op een geleidelijke heropening van de grenzen binnen het blok dat door de pandemie is gesloten. Het zei dat het niet te laat was om een ​​ deel van het zomerse toeristenseizoen te redden, terwijl de mensen nog steeds veilig waren. Maar deskundigen op het gebied van de volksgezondheid zeggen dat uiterste voorzichtigheid geboden is om nieuwe uitbraken te voorkomen. Ryan zei dat het openen van landgrenzen minder riskant was dan het vergemakkelijken van vliegreizen, wat een "andere uitdaging" is.

"We moeten bedenken dat het enige tijd zal duren om uit deze pandemie te komen", vertelde de epidemioloog van de WHO, Maria van Kerkhove, tijdens de briefing.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April