Brunswijk oneens met OKB-onderzoek ID-kaarten ABOP
11 May 2020, 00:00
foto
Leden van de ABOP tonen ID-kaarten die zij hebben opgehaald. Voorzitter Ronnie Brunswijk zegt de opdracht te hebben gegeven.


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk zegt dat hij mensen die in Frans-Guyana zijn, opdracht heeft gegeven om hun ID-kaarten te sturen naar Marowijne. Als de grenzen open zijn, kunnen de mensen stemmen op 25 mei. Hij wilde nagaan of de mensen in het systeem zitten om ze op te kunnen vangen. Overal mogen mensen met ID-kaarten oproepingskaarten ontvangen, alleen in Marowijne heeft de districtscommissaris er moeite mee. Brunswijk vindt het niet in de haak dat de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, aangifte heeft gedaan hierover bij de politie. 

Brunswijk heeft tijdens zijn vierde online massameeting zaterdag aangevoerd dat dit niks met fraude te maken heeft. Er zijn Surinamers die in Frans-Guyana zijn en stemrecht hebben. Met hun ID-kaarten moeten de oproepingskaarten worden afgegeven. Brunswijk roept de districtscommissaris Keynia Pansa van Marowijne op om zich correct op te stellen. "Wroko nanga unu leki libisma", zei de politicus. Hij merkt op dat op die manier "we goed op elkaar blijven". 

"Mevrouw Silos heeft niks gedaan toen ik haar heb gebeld dat er gefraudeerd wordt door districtscommissariaat Paramaribo Zuidwest. Maar omdat wij ABOP zijn, wordt er wel aangifte over de ID-kaarten gedaan in Marowijne", klaagde Brunswijk. "In het geval van ID-kaarten in Albina ben ik op onderzoek uitgegaan, nadat ik het filmpje kreeg. Dat vond ik vreselijk. Zo openlijk demonstreren met ID-kaarten van anderen, kan niet. Dus ik moest dat laten onderzoeken," antwoordt Van Dijk-Silos om een reactie gevraagd. 

Over het achterlaten van oproepingskaarten wanneer de ID-kaart er is van kiezers die op dat moment niet thuis zijn, zegt de OKB-voorzitter dat het om huisgenoten gaat. In het geval aangehaald door Brunswijk gaat het om mensen die in Frans-Guyana zitten. De grens met Frans-Guyana is gesloten. Zolang dat het geval is, kunnen de mensen niet stemmen, omdat ze de grens niet legaal kunnen oversteken. 
Advertenties