Wereldwijd meer dan 200.000 Covid-19-doden
25 Apr 2020, 22:50
foto
De WHO waarschuwt dat er 'geen bewijs' is dat mensen die na herstel van het virus antilichamen hadden ontwikkeld en beschermd zijn tegen een tweede infectie. (Foto: Reuters)


Wereldwijd zijn nu meer dan 200.000 mensen gestorven aan het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University-show. Volgens de telling zijn er zijn meer dan 2,8 miljoen bevestigde gevallen van Covid-19. Het komt nadat het aantal dodelijke slachtoffers in de Verenigde Staten (VS) de 50.000 is gepasseerd, terwijl Amerikanen de dodelijkste uitbraak ter wereld doorstaan.

Chinese staatsmedia meldden op 11 januari de eerste dode als gevolg van Covid-19. Meer dan 210 landen en gebieden hebben sindsdien gevallen gemeld. Vijf landen hebben nu een dodental boven de 20.000 gemeld, hoewel de manier waarop dodelijke slachtoffers worden geteld sterk varieert.

In de VS, Italië en Spanje is het hoogste aantal dodelijke slachtoffers gemeld. Het Britse ministerie van Volksgezondheid kondigde zaterdag aan dat in Britse ziekenhuizen inmiddels meer dan 20.000 mensen met coronavirus zijn overleden. Minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, beschreef het cijfer als een "tragische en verschrikkelijke mijlpaal" en zei dat "het hele land treurt". Aangezien de dagelijkse gegevens van het Verenigd Koninkrijk (VK) geen mensen omvatten die thuis of in verpleeghuizen overlijden, zal het werkelijke cijfer zeker hoger zijn.

Frankrijk, dat sterfgevallen in verzorgingshuizen wel in zijn statistieken opneemt, zei dat zijn tol op zaterdag met 369 is gestegen. In Frankrijk zijn sinds begin maart 22.614 virusdoden gevallen, maar volgens gezondheidsfunctionarissen daalt het sterftecijfer in ziekenhuizen en is het aantal mensen op de intensive care voor de zeventiende achtereenvolgende dag gedaald.

Heropleving
Eerder deze week benadrukte het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opwaartse trends in Covid-19-gevallen in Afrika, Oost-Europa, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus zei dat hoewel de meeste epidemieën in West-Europa stabiel bleken te zijn of aan het dalen waren, de ziekte in veel landen nog maar net begonnen was. "En sommige (landen) die vroeg in de pandemie werden getroffen, beginnen nu een heropleving van gevallen te zien", zei hij.

Eén van die landen is Singapore, dat aanvankelijk werd geprezen om zijn succes bij het inperken van het virus, maar sindsdien een golf van infecties heeft gezien die verband houden met industriële werklocaties en dicht opeengepakte arbeidersslaapzalen. Elders in Azië meldden de Chinese autoriteiten voor de tiende opeenvolgende dag op zaterdag geen nieuwe sterfgevallen, en Zuid-Korea had zijn tweede dag zonder overlijden.

Statistici waarschuwen dat een gemeld dodental niet altijd het volledige beeld geeft van de epidemie van een land. De VS heeft bijvoorbeeld de meeste virusdoden van elk afzonderlijk land gezien, maar heeft ook een veel grotere populatie dan de meeste. Met 330 miljoen mensen overtreft de bevolking het totale aantal mensen in de vijf grootste landen van West-Europa - het VK, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Veel Europese landen hebben meer doden per hoofd van de bevolking gemeld dan de VS, en Europa als geheel heeft in het algemeen meer sterfgevallen gemeld. Sterftecijfers zijn ook afhankelijk van wie wordt geteld. Sommige landen nemen sterfgevallen in verpleeghuizen op in hun gegevens, wat een vollediger beeld geeft, terwijl andere alleen sterfgevallen in het ziekenhuis tellen waar Covid-19 is bevestigd.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April