DSB sleept CBvS voor gerecht voor verduistering
24 Apr 2020, 01:42
foto
Steven Coutinho, CEO van DSB.


De Surinaamsche Bank (DSB) heeft een kort geding aanhangig gemaakt tegen de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor verduistering van vreemde valuta-kasreserve. Sinds 25 januari probeert DSB samen met andere banken tot overeenstemming te komen over de terugbetaling van de wederrechtelijk onttrokken vreemde valuta-kasreservemiddelen en de bij CBvS in beheer gelaten vreemde valuta-termijndeposito's. De CBvS gaat niet tot ondertekening over omdat geëist wordt dat de banken geen strafrechtelijke actie mogen ondernemen tegen haar. De banken weigeren de vrijwaringsclausule te geven. 

Steven Coutinho, algemeen directeur van DSB, zegt aan Starnieuws dat er nog onvoldoende beweging is vanuit de minister van Financiën, noch vanuit CBvS om de liquiditeitsravage die is aangericht aan het bankwezen, te herstellen. "Het is voor ons onbegrijpelijk waarom wij nu bijna 3 maanden moeten vragen om uitvoering te geven aan de term sheet die door de CBvS en Financiën reeds is getekend. Op basis van deze term sheet zijn de banken akkoord gegaan om in het publiek te treden en te verklaren dat we een agreement hadden en hoe de gelden terugbetaald zouden worden. Bijna drie maanden na dato zien wij nog geen uitvoering hiervan. Wij, en met name onze klanten, hebben een simpele doch dringende eis: herstel van de situatie voor de ongevraagde onttrekkingen," legt Coutinho uit. 

De bank vindt dat er een onrechtmatige daad is verricht door de CBvS om de in beheer gegeven vreemde valuta-kasreservemiddelen, wederrechtelijk aan hun bestemming te onttrekken. Dit is gebeurd geheel in strijd met de wettelijke plichten die de moederbank heeft. De voorwaarde die de CBvS stelt om contractueel vast te leggen dat er geen andere strafrechtelijke actie ondernomen zal worden, is voor DSB niet acceptabel. 

De CBvS wordt wanprestatie verweten op basis van de termijndeposito-overeenkomst. Door niet te voldoen aan het betalingsverzoek, lijdt DSB enorme schade. DSB stelt de CBvS hier aansprakelijk voor. Aan de rechter wordt gevraagd om de CBvS te veroordelen voor het wederrechtelijk onttrekken van de vreemde valuta-kasreservemiddelen. Het geld moet binnen vijf dagen worden teruggestort. De zaak dient op 30 april. 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April