Canada: Dodental beschieting stijgt tot 22
22 Apr 2020, 13:23
foto
Veel van de rouwbetuigingen vinden virtueel plaats, maar er komen ook herdenkingsplaatsen. (Getty Images)


Het dodental van de ergste massa-beschieting in de moderne geschiedenis van Canada,is van 19 naar 22 gestegen. De schietaanval in het weekend duurde 14 uur. Onder de slachtoffers zijn een 17-jarige, een zwangere gezondheidswerker en een veteraan van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP).

De autoriteiten moeten nog een motief voor de misdaad bepalen. Volgens de politie kende de schutter enkele van de slachtoffers. De schutter, een 51-jarige man, werd gedood in een confrontatie met de politie. Tijdens de aanval droeg hij een authentiek RCMP-politie-uniform en reed hij in een 'look-alike' politievoertuig, zeggen de autoriteiten.

Nova Scotia RCMP heeft dinsdag het dodental van de aanval in een verklaring bijgewerkt, samen met een ruwe tijdlijn van de gebeurtenissen. De politie had eerder gewaarschuwd dat het aantal doden zou kunnen toenemen toen ze de 16 afzonderlijke plaats delicten in het noorden en midden van Nova Scotia doorzochten.

Hun werk werd ook vertraagd doordat er een aantal branden was begonnen - ongeveer vijf, aldus de politie. Ze moesten in het puin van die zwaar afgebrande huizen zoeken naar overblijfselen.

Het volledige onderzoek duurt waarschijnlijk maanden. De politie zegt dat het onderzoek "gedetailleerd en complex is".

"Het onderzoeksteam is gefocust op het leren van meer over deze zeer tragische situatie, inclusief nauwkeurige slachtofferinformatie en of anderen de verdachte mogelijk hebben geholpen", zei de RCMP dinsdag in zijn verklaring.

De politie zegt dat de jacht op de schutter werd belemmerd doordat hij in een voertuig reed dat op een politiewagen leek en een politie-uniform droeg. Hoe hij beide heeft verkregen, maakt deel uit van het onderzoek.

De zoektocht eindigde zondagmiddag rond het middaguur toen de verdachte schutter door de politie werd gevonden bij een tankstation in Enfield, ten noorden van de provinciehoofdstad Halifax. Hij werd neergeschoten en stierf later.

De politie heeft kritiek gekregen omdat ze geen provincie-brede noodwaarschuwing had afgegeven om de bewoners te waarschuwen voor het gevaar tijdens de rampspoed. Tijdens het incident werden door de politie op Twitter en Facebook waarschuwingen afgegeven waarin mensen werd gevraagd binnen te blijven en hun deuren op slot te doen.

Premier Stephen McNeil van Nova Scotia, Stephen McNeil, zei dinsdag dat de provinciale autoriteiten geen verzoek van de politie hebben ontvangen voor een bredere waarschuwing.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April