Dc Malontie: Pamacca stam meegenomen in Covid-19 sessie
21 Apr 2020, 06:31
foto
Dc Margaretha Malontie van bestuursressort Pamacca.


De marronstam Pamacca in het oosten van Suriname is wel degelijk meegenomen in het overleg welke de regering afgelopen week had met het traditioneel gezag over de Covid-19 maatregelen. Dit zegt districtscommissaris (dc) Magretha Malontie van het bestuursressort Pamacca. Er is volgens haar op de gebruikelijke wijze doorgecommuniceerd met het traditioneel gezag van deze stam. “We hechten veel waarde aan de communicatie en respect met het traditioneel gezag zo ook met de Pamacca”, benadrukt de dc. Op sociale media gaan berichten rond dat deze stam bewust zou zijn overgeslagen door de overheid met name door de dc.

Malontie zegt dat dit nooit de bedoeling van de centrale overheid kan zijn.” De stam is wel uitgenodigd via haar hoofdkapitein Albert Kamiel. De directeur van Duurzame Ontwikkeling voor Afro-Surinamers Binnenland van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, Wensley Misiedjan, zou persoonlijk hebben gebeld met de hoofdkapitein”, zegt de dc. Hierbij is de toezegging gedaan dat de stam twee personen zou afvaardigen voor de sessie. De hoofdkapitein zou volgens Malontie niet aanwezig kunnen zijn vanwege ziekte. "Op de dag van de sessie hebben we de twee vertegenwoordigers van de Pamacca niet gezien zoals beloofd," zegt Malontie. 

De dc heeft kunnen waarnemen dat een andere hoofdkapitein van de Pamacca wel aanwezig was. Het gaat om hoofdkapitein Franklin Javinde. Hij heeft na de sessie zelfs een interview afgestaan. Malontie vermoedt dat de hoofdkapitein in de stad was en gelijk gebruik heeft gemaakt van de gelegenheid om de Covid-19 sessie bij te wonen. De dc concludeert dat de mensen die beweren dat de stam niet uitgenodigd was, klaarblijkelijk geen contact hebben met het traditioneel gezag van de Pamacca. Desondanks zegt zij dat vanwege haar verantwoordelijkheid ze de informatie over de genomen maatregelen speciaal voor het gebied op papier zal delen met het traditioneel gezag van de Pamacca.

Daarnaast geeft ze aan dat het een grote uitdaging is voor het bevoegde gezag om te patrouilleren op de rivier om het personen en goederenverkeer te controleren. Het gebied is te uitgestrekt. Ze hoopt dat de verschillende gemeenschappen meewerken om de maatregelen door te voeren.

Ala-D Media
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April