IMF: Wereld kijkt aan tegen grootste depressie
14 Apr 2020, 22:07
foto


De wereldeconomie zal dit jaar met 3% krimpen, aangezien landen over de hele wereld in  het snelste tempo in decennia krimpen, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het fonds beschreef de wereldwijde achteruitgang als de ergste sinds de Grote Depressie van de jaren dertig. Het zei dat de pandemie de wereld in een "crisis als geen ander" had gestort.

Het Fonds voegde eraan toe dat een langdurige uitbraak het vermogen van regeringen en centrale banken om de crisis te beheersen zou testen. Gita Gopinath, de hoofdeconoom van het IMF, zei dat de crisis de komende twee jaar US$ 9 biljoen van het wereldwijde bbp kan afwerpen.

'Grote lockdown'
Hoewel de laatste World Economic Outlook van het Fonds de 'snelle en omvangrijke' reactie in landen als het VK, Duitsland, Japan en de VS prees, zei het dat geen enkel land aan de recessie zou ontsnappen. Het verwacht dat de wereldwijde groei volgend jaar weer zal opveren tot 5,8% als de pandemie in de tweede helft van 2020 afneemt.

Gopinath zei dat de "Great Lockdown" van vandaag een "grimmige realiteit" presenteerde voor beleidsmakers, die geconfronteerd werden met "grote onzekerheid over de duur en intensiteit van de schok".

"Voor 2021 wordt een gedeeltelijk herstel verwacht", zei Gopinath. "Maar het BBP zal onder de trend van het pre-virus blijven, met aanzienlijke onzekerheid over de kracht van het herstel.Veel slechtere groeiresultaten zijn mogelijk en misschien zelfs waarschijnlijk."

Wereldwijde pijn
Gopinath zei dat voor het eerst sinds de Grote Depressie zowel de ontwikkelde als de zich ontwikkelende economieën in een recessie zouden belanden. Het IMF waarschuwde dat de groei in geavanceerde economieën pas in 2022 weer op het hoogtepunt van vóór het virus zou komen.

De Amerikaanse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 5,9%, wat neerkomt op de grootste jaarlijkse daling sinds 1946. De werkloosheid in de VS zal naar verwachting ook dit jaar stijgen tot 10,4%. Een gedeeltelijk herstel wordt verwacht in 2021, met een verwachte Amerikaanse groei van 4,7%.

De Chinese economie zal dit jaar naar verwachting met slechts 1,2% groeien, wat de langzaamste groei sinds 1976 zou zijn. Australië zal naar verwachting voor het eerst sinds 1991 een recessie doormaken.

Het IMF waarschuwde dat er "ernstige risico's op een slechter resultaat" waren. Het zei dat als het langer zou duren om de pandemie te beheersen en er een tweede golf zou zijn in 2021, dit een extra 8 procentpunt zou betekenen voor het wereldwijde BBP. Het Fonds zei dat dit scenario een neerwaartse spiraal kan veroorzaken in economieën met een zware schuldenlast.

Het zei dat investeerders mogelijk niet willen lenen aan sommige van deze landen, wat de financieringskosten zou opdrijven. Het IMF voegde eraan toe: "Deze stijging van de kosten voor het lenen van staatsobligaties of simpelweg de vrees dat deze zich zouden voordoen, zou veel landen ervan kunnen weerhouden de hier veronderstelde inkomenssteun te verlenen."

Economische geneeskunde
Hoewel langere sluitingen de economische activiteit zullen beperken, zei het IMF dat quarantaines en sociale afstandsmaatregelen van cruciaal belang zijn. Het zei: "Voorafgaande beheersingsmaatregelen zijn essentieel om de verspreiding van het virus te vertragen, de gezondheidszorgstelsels in staat te stellen het hoofd te bieden en de weg te banen voor een eerdere en robuustere hervatting van de economische activiteit.

"Onzekerheid en verminderde vraag naar diensten kunnen nog erger zijn in een scenario van grotere spreiding zonder sociale afstand." Het IMF heeft vier prioriteiten vastgesteld voor de aanpak van de pandemie.

*Het riep op tot meer geld voor gezondheidszorgstelsels, financiële steun voor werknemers en bedrijven, voortdurende steun van de centrale bank en een duidelijk exitplan voor herstel.

*Het spoorde de wereld aan om samen te werken om behandelingen en een vaccin te vinden en te verspreiden.

*Het Fonds voegde eraan toe dat veel ontwikkelingslanden de komende maanden en jaren schuldverlichting nodig hebben.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April