India gaat malaria-medicijn naar VS verzenden
10 Apr 2020, 15:19
foto
Mensen lopen langs een apotheek op een markt in Mumbai, India. (Foto: Reuters)


India zal het malaria-medicijn hydroxychloroquine verzenden naar de Verenigde Staten (VS), waar president Donald Trump het heeft aangeprezen als een potentieel wapen tegen het coronavirus. "Volgende week beginnen de eerste zendingen", zegt Sudarshan Jain, secretaris-generaal van de Indian Pharmaceutical Alliance (IPA).

India is 's werelds grootste producent van hydroxychloroquine, maar verbood vorige maand de meeste export om zijn eigen voorraden veilig te stellen. Trump waarschuwde vervolgens voor vergelding. Deze week heeft India enige exporten van het medicament toegestaan ​​en Trump heeft New Delhi bedankt voor het besluit.

Jain zei dat bedrijven in India hun capaciteit vergroten om aan de Amerikaanse vraag te voldoen, waaronder Teva Pharmaceutical Industries, IPCA Laboratories en Cadila Healthcare. Cadila heeft de productie vertienvoudigd tot 30 ton per maand en is klaar om meer te produceren indien nodig, vertelde directeur Sharvil Patel aan persbureau Reuters.

Bedrijven voeren hun productie op terwijl ze vechten tegen een nationale afsluiting van drie weken die India op 25 maart heeft opgelegd. Cadila is gevestigd in de deelstaat Gujarat in het westen van India, een medicijnenproductiecentrum waar insiders uit de industrie zeggen dat de ertoe heeft geleid dat bedrijven kampen met verstoringen in de toeleveringsketen en tekorten aan werknemers.

"Er zijn 28 fabrikanten van hydroxychloroquine in Gujarat", zegt H.G. Koshia, een hoge functionaris van de medicijnenafdeling. "Ze hebben allemaal hun productie verhoogd gezien de toenemende vraag."

Jain van het IPA zei dat bedrijven erop vertrouwen dat ze voldoende hoeveelheden kunnen produceren om aan de wereldwijde en binnenlandse vraag te voldoen. "De regering krijgt veel verzoeken van andere landen", merkte Jain op.

India heeft een voorraad van ten minste vier maanden en heeft ingestemd met export naar ten minste 30 landen, volgens schattingen van exportorganisatie Pharmexcil. Hydroxychloroquine is hier niet bewezen als behandelingsmedicament, maar het gebruik ervan is enorm gestegen, aangezien de Verenigde Staten snel het epicentrum van de pandemie zijn geworden.

Amerikaanse sterfgevallen als gevolg van coronavirus zijn gestegen tot bijna 16.500, terwijl het dodental in India 199 bedraagt.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April