Sapoen: Kandidatuur Noersalim geen invloed op verkiezingen
11 Apr 2020, 08:34
foto
Politiek leider Raymond Sapoen van HVB en zijn groep op de fiets naar het hoofdstembureau in Wanica voor de inschrijving van kandidaten. Sapoen is lijstduwer in Wanica. (Foto: Raoul Lith)


Aan de geloofwaardigheid van de verkiezingen wordt niet ingeboet met de kandidatuur van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, die lijsttrekker van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) is in Paramaribo. Politiek leider van de HVB, Raymond Sapoen, antwoordt op een vraag van Starnieuws dat er genoeg mechanismen zijn ingebouwd in het systeem. Een minister van Binnenlandse Zaken, ook al is hij formeel de organisator van de verkiezingen, heeft geen invloed op de werking van het systeem. 

Sapoen zegt dat de kritiek verwachtbaar was en te voorzien was. Er zijn voorbeelden te over van ministers van Binnenlandse Zaken die ook kandidaat waren. De Kiesregeling, het Kiesbesluit en de grondwet bieden genoeg zekerheden voor eerlijke verkiezingen. Daarnaast is er ook controle van het Onafhankelijk Kiesbureau en het Centraal Hoofdstembureau. Er zijn veel regels die garant staan voor eerlijke verkiezingen. De minister is niet persoonlijk belast met de organisatie. 


Mike Noersalim, lijsttrekker van HVB in Paramaribo, bij de inschrijving van kandidaten donderdag.  (Foto: René Gompers) 

"Wij kunnen al decennialang bogen op eerlijke verkiezingen," stelt de politicus. Hij merkt op dat geen enkele minister of president zal kunnen tornen aan de situatie, ook al zijn zij ook kandidaten. President Desi Bouterse, bij wie mensen in beroep kunnen gaan in het verkiezingsproces, is ook lijsttrekker. Andere presidenten voor hem hebben ook meegedaan aan de verkiezingen. Dit heeft niet geleid tot oneerlijke verkiezingen, benadrukt Sapoen. 

Niemand hoeft zich zorgen te maken dat de verkiezingen niet eerlijk zullen zijn, merkt de politiek leider van HVB op. Het is de taak van Noersalim als lijsttrekker om een zetel in Paramaribo binnen te halen. Sapoen meent dat er geen sprake is van 'conflict of interest' met de kandidatuur van Noersalim. Hij heeft slechts een administratieve verantwoordelijkheid over de verkiezingen. Er is geen enkele indicatie dat ingeboet wordt aan de geloofwaardigheid van de verkiezingen als de minister of de president ook kandidaten zijn. 

Raoul Lith
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April