Covid-19 beleid: East vs West; East wins
03 Apr 2020, 01:47
foto


De samenleving ontving van de BOG-tip om GEEN mondmasker te dragen. Mensen zouden dan juist meer kans hebben om Covid-19 te krijgen. De WHO zegt sinds januari dat mondkapjes niet werken. In de laatste 2 maanden zegt de WHO dat ze de effectiviteit betwijfelt. Maar er wordt geen bewijs gegeven dat de mondkapjes niet werken. Ze durft nog zover te gaan dat er speciale training nodig is om een mondkapje te dragen. Wat een onzin! 

Ik ben Personel Protection Specialist voor mijn werk met gevaarlijke materialen. Heb advies gegeven aan het NCCR, BOG (vroeger), medische instanties en de grootse bedrijven van Suriname. Een kind kan een mondkapje leren dragen, de 'speciale training' is in 1 minuut gedaan. Vouw de metalen strip om je neus, zet de elastiekjes boven en onder je oren, trek ze gelijk, voel met je vingers of er bij het in- en uitademen ademen lucht ontsnapt via de rand. Nee? Dan werkt het mondkapje goed. Gefeliciteerd. Als u dit heeft begrepen dan mag u een mondkapjescertificaat bij me ophalen en tonen aan BOG-inspecteurs. CNN heeft gisteren gerapporteerd dat de westerse experts nu terugkrabbelen en de Oosterse experts gelijk geven. Mondkapjes werken!

Wetenschappelijk onderzoek geeft al 4 weken aan dat mondkapjes werken. Maar artsen en medische instanties in Azië zeiden het al vanaf dag 1 van de Covid-19 epidemie, integenstelling tot wat de WHO en Westerse instanties beweren. Maar dit heeft het beleid niet mogen aanpassen in het Westen. Hong Kong, Japan, Maleisië, Vietnam, Singapore, Zuid- Korea zijn een paar voorbeelden van landen die grote uitbraken hebben kunnen voorkomen of kunnen remmen. Met minder voorbereidingstijd, geld, artsen en middelen dan Italië, Spanje en Verenigde Staten. Hoe? 

In het Westen is de volksgezondheid gecentreerd om de medische sector, artsen en hun ondersteuningspersoneel. In het Oosten is volksgezondheid gecentreerd om de bevolking. Bij een tekort aan mondkapjes moesten volgens de WHO alle mondkapjes beschikbaar zijn voor medisch personeel en frontlinie werkers. Als zij gezond zijn, kunnen ze voor de bevolking zorgen is de redenering. In de Aziatische landen hebben ze een andere kijk. Als de bevolking beschermd is dan raakt de medische sector niet overbelast. 

Beleid
In Aziatische landen zeggen ze dus 'mond- en neuskapjes eerst, dan handen wassen, dan quarantaine. In het Westen zegt handen wassen (bijna 24/7!), werkt dat niet...landelijke lock-down... ook al heb je geen eten meer thuis. Westerse instanties en ons BOG beweren dat mondmaskers Covid-19 verspreiding ondersteunt. Waarom is de WHO fout en heeft heel Azië gelijk?

1. Logica
Covid-19 is een variant van SARS een besmettelijke longinfectie. Infectie komt binnen en verspreid weer via de luchtwegen. Waar zouden we als eerste de filter op moeten zetten? Als je zegt mond en neus dan beheers je middelbaar schoolniveau aan biologie. Als je zegt handen wassen dan is je land bezig te creperen aan een longinfectie.

2. Mechanisme van verspreiding
Als je hoest gaat het virus in kleine druppeltjes naar buiten. Aerosol genoemd, met 10 meter per seconde snelheid bij hoesten en 50m/s bij niezen. Kleine aerosol tot 10 micro meter gaat tot 1.5 meter. Grote aerosol tot 100 micrometer (1/10 van een millimeter) gaan tot 6 meter ver. De N95 masker is berekend om aerosol van 10 micrometer tegen te houden. Kleiner dan dat gaat er wel doorheen. Samenvattend: N95 houdt 99% van aerosol tegen die virussen kunnen houden, Chirurgische maskers 75% en thuis maskers tot 60%. Alle maskers hebben een positief effect om Covid-19 verspreiding tegen te gaan. Dit is Bsc niveau mechanica en natuurkunde. 

3. Biologie
Covid-19, medisch bekend als SARS-nCov-2 virus maakt gebruik van de 'Spike S' eiwit om de ACE2 eiwit van cellen in de long open te maken. De Spike S eiwit lijkt op de versiering van een kroon. Vandaar de naam Coronavirus. De ACE2 eiwit komt ook voor in je neus! Het virus hoeft dus niet helemaal naar je longen toe te gaan. Covid-19 woont en werkt in je neus en gaat dan op vakantie in je longen. Ook zonder symptomen (asymptomatisch) kan het virus zich voortplanten en verspreiden door te niezen of zelfs gewone ademhaling. Het virus blijft actief tot na 5 dagen op bijvoorbeeld stainless steel en plastic. Snel aanraken en dan je hand bij je neus zetten en je kunt al besmet zijn. Als je een mondkapje aanhebt ben je VEEL minder geneigd dit te doen.   Dit is Msc niveau virologie en epidemiologie.

Ten overvloede een beetje geschiedenis. Bij de Spaanse griep van 1916 was het in veel delen van de wereld verplicht met een mondkapje te lopen. Je kon worden gearresteerd voor het niet dragen ervan in het openbaar. Nu kun je worden geslagen als je in de avond op straat bent. Bij de MERS (midden oosten) en SARS (Azië) uitbraak (grote broers van Covid-19) in 2012 en 2002 was het eerste beleid mondkapjes dragen. In de getroffen landen is deze cultuur van mondkapjes aangehouden. Bij de Covid-19 uitbraak in Azië is dit nog een sleutelbeleid. Mondkapjes gebruik zijn hier belangrijker dan handen wassen en de algehele quarantaine dat lijkt op een soort thuis gevangenschap in de westerse wereld. 

Deze quarantaine doet grote schade aan je economie en alle westerse landen hebben die van hun te laat ingevoerd. Productie en winst was belangrijker. Het leven van artsen was belangrijker dan de leven van de patiënten of de nog gezonde risico bevolking. Twee ernstige strategische fouten die nu wereldwijd tienduizenden levens zal eisen en triljoenen dollars aan schaden gaat aandoen. Grotendeels te voorkomen als we zelfs huisgemaakte mondkapjes droegen en beetje afstand van elkaar hielden.

Ing. Anwar Alibux
Al-Khemia Foundation

Bronnen (minst complexe)
https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-is-new-scientific-rationale-280e08ceee71
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April