Coronavirus: Besmetting overschrijdt 400.000
25 Mar, 14:19
foto
Een arbeider in een beschermend pak klopt op een deur om de maaltijd af te leveren in een hotel dat wordt gebruikt als een gecentraliseerde observatie- en quarantaineplaats voor mensen die uit het buitenland komen, om de verspreiding van de nieuwe coronavirusziekte (Covid-19) in Beijing, China, in te tomen. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) zou het wereldwijde epicentrum van de coronaviruspandemie kunnen worden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Amerikaanse onderhandelaars hebben intussen een akkoord bereikt over een hulppakket van US$ 2 biljoen. En India, het op één na meest bevolkte land ter wereld, is in een landelijke lockdown.

Wereldwijd zijn bijna 421.000 mensen besmet en zijn volgens een telling van Reuters meer dan 18.800 zijn overleden.

Europa
Het aantal dodelijke slachtoffers in Italië steeg dinsdag, wat de hoop de grond inboorde dat de epidemie afnam na meer bemoedigende cijfers in de afgelopen twee dagen.

Het dodental in Frankrijk is veel hoger dan het officiële cijfer, dat alleen geldt voor degenen die in ziekenhuizen sterven en niet voor degenen die thuis of in bejaardentehuizen sterven, zei het hoofd van de ziekenhuizenfederatie.

Meer dan 170.000 mensen hebben zich aangemeld om de Britse National Health Service te helpen. Het parlement schorst zijn zittingen voor minstens vier weken.

In Spanje eisten verpleegkundigen en artsen actie nadat het land dinsdag de grootste dagelijkse toename in nieuwe gevallen meldde. Ongeveer 14% van de bijna 40.000 infecties betreft gezondheidswerkers.

Het totale aantal infecties in Rusland bereikte woensdag 658 wat een record dagelijkse stijging is. Een dag eerder had de burgemeester van Moskou gewaarschuwd dat de uitbraak in de hoofdstad veel erger was dan officiële cijfers aantoonden.

Amerika's
De regering-Trump zaaide verwarring over het gebruik van een noodhandeling uit de jaren 50 om coronavirus-testkits aan te schaffen te midden van ernstige tekorten aan apparatuur voor medische hulpverleners. Het virus heeft meer dan 700 mensen in de VS gedood en meer dan 53.000 besmet.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwierp de 'hysterie' van het virus. Hij drong er bij de burgemeesters en de gouverneurs op aan de maatregelen ter afsluiting van het beleid die Rio de Janeiro en Sao Paulo bijna tot stilstand hebben gebracht, terug te draaien.

Mexico heeft de verwerking van asielaanvragen vanaf dinsdag tijdelijk stopgezet, aangezien het aantal infecties in het land steeg tot 405.

Colombia begint vandaag een periode van "verplichte preventieve isolatie", wat betekent dat mensen in het hele land thuis moeten blijven. Uitzonderingen zijn onder meer medische afspraken, winkelen voor essentiële goederen zoals voedsel, medicijnen en schoonmaakproducten, en naar de bank gaan.

Paraguay is het nieuwste Latijns-Amerikaanse land dat zijn grenzen heeft gesloten. De regering kondigde dinsdag aan dat ze tot zondag verzegeld zouden blijven nadat het land een tweede dode registreerde door het coronavirus.

Een noodhulppakket voor Canadezen die door de uitbraak met economische schade werden geconfronteerd, werd stopgezet.

Azië en de Stille Oceaan
Australië zei woensdag dat het passagiers op een schip in quarantaine zou plaatsen op een toeristisch eiland en de toegang tot een ander schip zou weigeren. De autoriteiten hebben zware beperkingen gesteld op de bewegingsvrijheid, terwijl ambtenaren waarschuwden dat een toenemend aantal patiënten de intensive care-afdelingen zou kunnen overspoelen.

Het vasteland van China meldde woensdag een daling in nieuwe gevallen, aangezien de geïmporteerde infecties daalden en er geen lokaal overgedragen infecties werden gemeld. De Chinese provincie Hubei heft vandaag alle reisbeperkingen op - een belangrijke mijlpaal voor 60 miljoen mensen die sinds januari zijn opgesloten. Wuhan - waar de wereldwijde uitbraak begon - zal de beperkingen op 8 april verlichten.

India werd wakker met een ingrijpende afsluiting van zijn 1,3 miljard mensen, maar de maatregelen weerhielden de massa's mensen niet om voorraden in te slaan bij supermarkten en apotheken. De Indiase regering verbood ook de export van een belangrijk malariamedicijn, aangezien experts de werkzaamheid testen bij de behandeling van patiënten met Covid-19. India telt op dit moment 519 geïnfecteerden en negen doden. Het laag aantal is te wijten aan het feit dat er weinig mensen worden getest, was de mogelijkheid vergroot dat India een epicentrum van de pandemie kan worden.

Pakistan heeft 991 geregistreerde besmettingen en zeven doden. Het zegt dat zijn eerste dode door het coronavirus te wijten is aan lokale transmissie. De inwoner van Lahore had geen reisgeschiedenis.

Tokio werd het centrum van de Japanse epidemie omdat het dinsdag een recordaantal van 17 nieuwe gevallen registreerde. Het nationale aantal is 1.214, met 43 doden.

Maleisië verlengt de beperkingen op bewegingsvrijheid met twee weken. Het heeft een tweede pakket van economische stimulansen onthuld. Het land heeft bijna 1.800 infecties met 17 geregistreerde doden. Maleisië is daarmee het zwaarst getroffen in Zuid-Oost Azië. 

Thailand registreerde woensdag 107 nieuwe gevallen, wat het totaal op 934 brengt, terwijl het aantal in Zuid-Korea steeg tot 9.137 met 100 nieuwe infecties.

De regering van Singapore zei woensdag dat het niet uitsluit dat er tijdens de uitbraak algemene verkiezingen worden gehouden.

Midden-Oosten en Afrika
Israëli's kregen woensdag de instructie om binnen 100 meter van hun huis te blijven onder strengere beperkingen die het openbaar vervoer verder beperkten. Werkgevers hebben hun werknemers verplicht zich op koorts te controleren. Er zijn sancties in het vooruitzicht gesteld aan mensen die regels overtreden.

Ongeveer de helft van de Iraanse overheidsfunctionarissen bleef dinsdag thuis, aangezien het dodental van het land boven de 2.000 uitkwam.

Egypte heeft een avondklok van twee weken afgekondigd en degenen die de maatregel schenden, zullen worden gestraft volgens de noodwetten, zei de premier.

Congo sloot zijn grenzen en riep de noodtoestand uit. En Libië bevestigde dinsdag zijn eerste geval.

Wednesday 12 August
Tuesday 11 August