Italië: Weer zwarte dag met bijna 800 corona-doden
22 Mar 2020, 10:32
foto
Een verlaten straat in Catania, Italië nadat het land lockdown maatregelen heeft verlengd in een poging de spreiding van het coronavirus tegen te gaan.(Foto: Reuters)


Italië registreerde zaterdag, gisteren, een stijging van bijna 800 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, waardoor de tol in het zwaarst getroffen land ter wereld steeg tot bijna 5.000. In zijn laatste wanhopige poging om de epidemie een halt toe te roepen, beval Rome dat alle bedrijven moesten sluiten tot 3 april, met uitzondering van die welke essentieel zijn voor het in stand houden van de toeleveringsketen van het land.

"Het is de moeilijkste crisis in onze naoorlogse periode", zei premier Giuseppe Conte in een video op Facebook. Hij voegde eraan toe dat "alleen productieactiviteiten die van vitaal belang worden geacht voor nationale productie zullen worden toegestaan".

Conte heeft niet aangegeven welke fabrieken en bedrijven van cruciaal belang worden geacht om het land draaiende te houden. De regering zal naar verwachting vandaag een nooddecreet publiceren om de nieuwe maatregelen onmiddellijk van kracht te laten worden.

Supermarkten, apotheken, post- en bankdiensten blijven open en er wordt gezorgd voor essentiële openbare diensten, waaronder vervoer. "We vertragen de productiemotor van het land, maar we stoppen deze niet", zei Conte.

Italië haalde donderdag China in als het land dat het zwaarst is getroffen door het zeer besmettelijke virus. Op zaterdag stegen de dodelijke slachtoffers met 793 tot 4.825 in de grootste stijging van één dag sinds de besmetting een maand geleden opdook.

De gerapporteerde infecties stegen tot 47.578 van 47.021, zei de Civil Protection Agency. Er waren 2.857 mensen op de intensive care, tegenover 2.655. Lombardije, de Noord-Italiaanse regio rond Milaan, die het zwaarst wordt getroffen door het coronavirus, verkeert nog steeds in een kritieke situatie, met 3.095 doden en 25.515 gevallen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April