De volgende eenzijdige wet
22 Mar 2020, 08:38
foto


Terwijl vooral de regeringspartijen de afgelopen tien jaar flink aan het potverteren zijn geweest zodanig dat zelfs de vorige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) nog steeds in voorarrest zit, wordt alweer een nieuwe wet aangenomen om zogenaamd de valuta’s te reguleren. De wet is behandeld terwijl er een wereldwijde pandemie heerst. De Wet controle Valutaverkeer en Transactiekantoren bekrachtigt alleen valuta verkopen aan de CBvS. Bovendien is het eenieder verboden om vreemde valuta in contanten te kopen bij wisselkantoren, andere natuurlijke persoon of rechtspersoon en de algemene banken. Deze beperkingen gelden met name voor natuurlijke personen. Uitzonderingen zijn valuta voor de aanzuivering van credit cards, medische doeleinden, onderhoudsplicht, reis en studie. 

De oppositie die bij de behandeling van de Huurwet deze had ondersteund, heeft geen ondersteuning gegeven aan deze wet. Het ontwerp was aangeboden in een nota van wijzing Wet Geldtransacties 21 maart 2020 met een Memorie van Toelichting. De essentie van de wet is dat transacties niet meer in vreemde valuta mogen alsmede dat goederen en diensten alleen in SRD worden geprijsd. De vreemde valutakoers van de CBvS is leidend. De wet is met enige wijzigingen door de coalitie aangenomen met 26 stemmen.
 
Het is mij opgevallen dat het spreekwoord: “Er gaan veel makke schapen in een hok”, op de oppositie van toepassing is. Hun geblèr achteraf maakt geen enkele indruk op mij want wat voor zin heeft het om zo kort voor de verkiezingen dergelijke wetten aan te nemen? De coalitie kan hiermee mooie sier gaan maken terwijl de oppositie het nakijken heeft.
Overigens gaat de “zwarte markt” een flinke groei doormaken want het handhaven van wetten is altijd een groot probleem in Suriname door de heersende corruptie! Daarnaast zijn genoemde twee wetten “ondemocratisch” omdat in een vrij land het kopen en verkopen van vreemde valuta niet aan banden gelegd kan worden. Indien het witwassen van gelden alsmede de financiering van terrorisme tegengegaan moet worden, zijn er andere controlemechanismen om zulks te beperken.

Bijna elke dag devalueert de SRD door het “leengedrag” voorts het “grabbelen” van de gelden bij de CBvS. Waarom moet de bevolking van Suriname dan het gelag betalen? Waarom wordt er geen beperkingen opgelegd aan het reisgedrag van politici alsmede de daggelden die in valuta’s worden uitbetaald vaak zonder bijbehorende facturen. Het is natuurlijk in principe goed dat er zoveel mogelijk in SRD wordt betaald maar dan moet onze “sterke” munt overal in het buitenland gewisseld kunnen worden zoals de Antilliaanse gulden, Australische dollar en of Colombiaanse peso. Rijk en arm gaat weleens op reis maar kunnen in het buitenland niks doen met de SRD omdat vooral onze politici alsmede bevriende importeurs slecht omgaan met de beschikbare deviezen zodat er alsmaar geleend moet worden tevens monetaire financiering plaatsvindt. 

In Suriname komt er genoeg vreemde valuta binnen die bij goede handhaving tevens regulering beschikbaar gesteld kan worden voor valutatransacties alsmede het valutaverkeer. Al langere tijd pleit ik er voor om de geldwisselkantoren te minimaliseren en of te sluiten zodat er adequaat gehandhaafd kan worden. De algemene banken kunnen deze taak veel beter uitvoeren omdat zulks in het verleden zonder veel problemen heeft plaatsgevonden. Welke regering heeft de Cambio geïnitieerd voorts uitgebreid?
 
Met de aanname zullen er zeker protesten komen omdat veel onroerend goed is gebouwd door materialen met vreemde valuta te kopen eveneens deze bij verzekeringsmaatschappijen tegen brand te verzekeren in dezelfde valuta. Idem dito vraag ik mij af hoe een bepaalde groep winkeliers de ontvangen SRD’s legaal kunnen omwisselen om naar het thuisland te zenden zoals zulks thans plaatsvindt. Met bevriende naties kunnen er natuurlijk problemen ontstaan door de aangenomen wet. Het is jammer dat de wet geen draagvlak heeft omdat de oppositie de vergadering vroegtijdig heeft verlaten. Slechts de 26 jaknikkers van de NDP hebben de wet ondersteund! Welke regering heeft de laatste tijd het meeste misbruik gemaakt van de valuta’s? Daarnaast zijn alle huurcontracten van de overheid eveneens met buitenlandse maatschappijen vaak in Amerikaanse dollars en of euro’s getekend. 

Het getuigt van een gotspe dat zo kort voor de verkiezingen - in een tijd dat er een wereldrecessie heerst in verband met de Covid-19 – dergelijke verachtelijke wetten worden aangenomen omdat de genoemde politieke partij een meerderheid heeft in DNA. Op 25 mei 2020 verwacht ik dat u wakker wordt om een beter bestuur te kiezen voor ons land dat veel ondemocratisch genomen besluiten alsmede wetten direct terugdraait. In ieder geval gaat Suriname nu hele moeilijke tijden tegemoet!
 
Robby Roeplall
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April