Brazilië: Sao Paulo voor twee weken dicht
21 Mar 2020, 21:02
foto
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro doet zijn beschermende gezichtsmasker aan tijdens een persverklaring over federale gerechtelijke maatregelen in verband met het coronavirus. (Foto: Reuters)


De grootste deelstaat van Brazilië, Sao Paulo, zal in wezen gedurende twee weken worden gesloten om het coronavirus te helpen bestrijden. De aankondiging van de gouverneur van de deelstaat komt temidden van de bewering van president Jair Bolsonaro dat "hysterie" over de uitbraak meer schade zou kunnen veroorzaken dan het virus zelf.

De gouverneur van de deelstaat Sao Paulo, Joao Doria, zei dat een quarantainebevel voor de hele staat van dinsdag tot en met 7 april van kracht zou worden. Alle niet-essentiële bedrijven en diensten, inclusief bars en restaurants, blijven voor de duur gesloten in de dichtstbevolkte deelstaat van het land, inclusief het financiële centrum.

Doria zei ook dat dodental gerelateerd aan het coronavirus in de staat nu op 15 stond. Nu de deelstaat Rio de Janeiro zaterdag haar derde dode aankondigt, is het totaal in Brazilië minstens 18, tegenover 11 bevestigde op vrijdag. "Dit impliceert de verplichte sluiting van alle niet-essentiële zaken en diensten in de hele staat", vertelde Doria aan verslaggevers.

De deelstaat Sao Paulo heeft ongeveer 46 miljoen inwoners en is de industriële, zakelijke en financiële motor van Brazilië, goed voor ongeveer een derde van de economische output van het land. Een groeiend aantal Braziliaanse bedrijven is al ertoe overgegaan om de activiteiten op te schorten en winkels voor onbepaalde tijd in het hele land te sluiten.

Cijfers van het ministerie van Volksgezondheid toonden vrijdag 904 bevestigde gevallen van het coronavirus in Brazilië, met een verwachte stijging boven de 1.000 wanneer de volgende reeks officiële cijfers wordt vrijgegeven.

In een tv-interview dat op vrijdagavond werd uitgezonden, uitte Bolsonaro zijn frustratie over zakelijke en commerciële sluitingen die de economie beïnvloeden. Hij noemde het besluit om kerken te sluiten om de verspreiding van het coronavirus te stoppen 'absurd'.

"Wat ik in Brazilië zie, is niet alles, maar veel mensen die absurde stappen nemen ... winkelcentra sluiten, er zijn mensen die kerken willen sluiten, de laatste toevlucht van mensen", zei de rechtse voormalige legeroverste in een interview met SBT's Programa do Ratinho. "Ik wil geen paniek zaaien bij de Braziliaanse bevolking. Ik wil geen hysterie omdat het in de weg zit ... het schaadt de economie'', zei hij.

Bolsonaro staat onder grote druk vanwege zijn aanpak van de crisis. Zijn eigen minister van Gezondheid, Luiz Henrique Mandetta, heeft gewaarschuwd dat het kwetsbare gezondheidszorgsysteem van het land al volgende maand zou kunnen instorten. De populariteit van de regering van Bolsonaro daalde volgens een XP Investimentos-peiling deze week naar een laagterecord. Brazilianen in het hele land hebben elke nacht op potten en pannen geslagen in protesten tegen hem.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April