Latijns-Amerika: Militaire wegversperringen en avondklok
17 Mar 2020, 12:28
foto
Soldaten en politieagenten houden de wacht op de Rumichara Internationale brug tussen Colombia en Ecuador. De Ecuadoraanse regering heeft zijn grenzen gesloten voor alle buitenlandse reizigers om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. (Foto's: Reuters)


Landen in Latijns-Amerika hebben de beperkingen maandag aangescherpt om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te vertragen. Peru heeft militair personeel op straat gezet, Costa Rica en Colombia hebben hun grenzen gesloten, terwijl andere landen een avondklok hebben ingesteld.

Hoewel de regio nog niet zo hard is getroffen als Azië of Europa, zijn de Latijns-Amerikaanse regeringen agressief ingegaan om het virus in bedwang te houden. De maatregelen hebben steden en internationale transportknooppunten gesloten en heeft de financiële markten  gehavend.

Toch beweegt niet iedereen in hetzelfde tempo. Er brak een diplomatieke woede uit toen de president van El Salvador Mexico beschuldigde dat hij had toegestaan mensen met het virus aan boord te laten gaan van een vlucht die Mexico-Stad zou verlaten naar San Salvador. Mexico ontkende het.

In Colombia hebben de autoriteiten de ijzige betrekkingen met Venezuela overwonnen om informatie over het coronavirus met hun buurman te delen. Maar… zeiden ze dat dit niet neerkwam op een politieke erkenning van de regering van Nicolas Maduro.

De Colombiaanse president Ivan Duque zei ook dat het land vanaf dinsdag de zee-, land- en riviergrenzen zou sluiten om de verspreiding van de zeer besmettelijke en soms dodelijke luchtwegaandoening te voorkomen. Er zijn plannen om ze tot 30 mei gesloten te houden.

Duque's zet werd gevolgd door strengere maatregelen van Maduro, die de verruiming van een sociale quarantaine in heel Venezuela opdroeg, te beginnen op dinsdag, nadat het totale aantal gevallen in het land was verdubbeld tot 33.

Het coronavirus heeft Latijns-Amerika langzamer bereikt dan een groot deel van de wereld. Wereldwijd zijn meer dan 174.100 mensen besmet en zijn er bijna 6.700 gestorven.

In Peru zei president Martin Vizcarra dat leiders uit Argentinië, Chili, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Colombia, Ecuador en Brazilië maandag via een telefonische vergadering hebben gesproken om de situatie te analyseren en de acties tegen de pandemie te coördineren. "We hebben afgesproken dat we samen de krachten gaan bundelen", zei hij tegen verslaggevers in het regeringspaleis. Hij voegde eraan toe dat landen zouden proberen de vraag naar medische voorraden te coördineren en de economische impact op de regio te berekenen.

In Chili werden minstens zes passagiers van het cruiseschip Silver Explorer in ziekenhuizen in Patagonië behandeld nadat ze positief waren getest op coronavirus, meldde de regering.

In Lima blokkeerden gemaskerde militairen de hoofdwegen, terwijl de politie de verplaatsing van mensen beperkte omdat het land een staat van gedwongen “sociaal isolement” uitrolde. Peru heeft de grondwettelijke rechten zoals vrij verkeer en vergadering opgeschort, hoewel de regering heeft gezegd dat het de werking van supermarkten, apotheken, banken, basisdiensten en het vervoer van goederen zal garanderen.

In het nabijgelegen Paraguay, dat tot nu toe acht gevallen van het virus heeft, zei de regering dat het een dagelijkse avondklok vanaf 20.00 uur zou afdwingen om de drukte te beperken. Bepaalde mensen, inclusief degenen die vitaal werk verrichten en voedsel of vervoer bezorgen, zouden zich kunnen blijven verplaatsen, vertelde de minister van Binnenlandse Zaken van Paraguay, Euclides Acevedo, op een persconferentie.

De Ecuadoraanse president Lenin Moreno zei dat het Andes-land dinsdagavond een avondklok zou beginnen en de meeste normale activiteiten zou stopzetten, met uitzondering van gezondheid, veiligheid, bankieren en voedselproductie en -distributie.

De Panamese regering zei dat ze nu 69 gevallen van de coronavirusinfectie had gemeld, tegenover 55 op zondag.

Gemengde reacties
De reacties op het virus liepen sterk uiteen in Latijns-Amerika, waar ongeveer 640 miljoen mensen wonen. Sommige landen, waaronder Mexico en Brazilië, hebben getracht openbare verstoringen tot een minimum te beperken. Anderen, zoals El Salvador, hebben veel moeite gedaan om het virus buiten te houden.

De Salvadoraanse president Nayib Bukele zei op Twitter dat hij informatie had dat een Avianca-vlucht uit Mexico zou vertrekken met 12 coronaviruspatiënten aan boord. Avianca heeft de vlucht geannuleerd. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, zei later dat autoriteiten de passagiers hebben gecontroleerd en geen aanwijzingen voor het virus hebben gevonden. Ondertussen stegen de geregistreerde infecties in Mexico van 53 een dag eerder naar 82.

Venezuela ging maandag de eerste dag van een quarantaine in, opgelegd door president Nicolas Maduro om het virus te stoppen. Maar velen in het economisch zwaar getroffen land gingen toch uit en zeiden dat ze het zich niet konden veroorloven om niet te werken.

Chili verlaagde de rentetarieven om de groei te ondersteunen, terwijl LATAM Airlines Group, de grootste luchtvaartmaatschappij van Zuid-Amerika, 90% van de internationale vluchten verminderde vanwege de zwakke vraag. De Chileense president Sebastian Pinera zei dat zijn land, 155 bevestigde gevallen van het coronavirus had. Hij zal vanaf woensdag, morgen, de grenzen sluiten voor buitenlanders.

De Costa Ricaanse president Carlos Alvarado riep de noodtoestand uit. Hij sloot ook de grenzen en droeg onderwijsautoriteiten op om studiecentra een maand te sluiten.

Guatemala schortte alle vluchten op en verbood buitenlanders het land twee weken binnen te komen, terwijl El Salvador en Honduras in een bijna gesloten toestand verkeerden.

Honduras schortte een week lang verschillende grondwettelijke rechten op, waaronder bewegingsvrijheid en vergadering, en legde een landelijke avondklok op voor de periode van zeven dagen.

Fast-foodketen McDonald’s Corp (MCD.N) zei op Twitter dat het zijn winkels in Guatemala en El Salvador tot nader order sluit en voegt een bericht in het Spaans toe: 'Blijf thuis.'
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April