PALU presenteert programma; verkiesbaar in 3 districten
13 Mar 2020, 08:44
foto
Jim Hok, voorzitter van de PALU, presenteert het verkiezingsprogramma van de partij. De PALU bestond gisteren 43 jaar. (Foto: Raoul Lith)


De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) bestond op 12 maart 43 jaar. Voorzitter Jim Hok geeft aan dat er gekozen is om op deze dag het verkiezingsprogramma te presenteren. De PALU heeft een programma uitgegeven in de vorm van een krant waarin de focus voor de verkiezingen maar ook voor de komende regeerperiode staat aangegeven. Er moet een aantal belangrijke dingen gebeuren om de toekomst veilig te stellen. Suriname heeft olie gevonden op zee, "maar het risico daarbij is dat als we het niet goed handelen, dan wo broko un neki. Er zijn een heleboel landen die olie hebben gevonden maar gewoon down zijn gegaan. Wij moeten ervoor zorgen dat die olie een zegen wordt voor Suriname.” De PALU zal zich in Coronie, Paramaribo en Wanica verkiesbaar stellen. In het verleden is de partij landelijk gegaan, maar om tactische redenen zal dit nu niet gebeuren.

In het verkiezingsprogramma is een aantal dingen aangehaald dat de komende regering absoluut moet doen om ervoor te zorgen dat "er met het geld van de olie dingen zijn gedaan waar we nog generaties van kunnen profiteren. Er zijn problemen van elke dag zoals de hoge koersen en schulden, problemen die door een nieuwe regering opgelost kunnen worden". Hok stelt dat er overdreven aandacht wordt besteed aan de problemen. Omdat volgens hem politieke partijen denken dat wanneer ze de problemen groot genoeg maken, ze bij de mensen die naar hen luisteren en kijken het gevoel opwekken dat zij het probleem kunnen oplossen. “Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het bespreken van een probleem alleen is onvoldoende, je moet ook aangeven hoe het moet worden opgelost.”

PALU denkt dat met nuchter verstand en eenvoudige middelen de problemen moeten worden oplossen. "De kunst is om daarna ervoor te zorgen dat we niet meer in dit water komen en de grote bedreiging om te kunnen zetten in een zegen". De partijvoorzitter benadrukt dat de PALU al enkele jaren naar voren brengt het belang van het kiezen van een paar strategische projecten die in de toekomst liggen. Hij haalt aan het bouwen van een nieuwe hoofdstad met een enorme invloed op onderwijs, architectuur en toerisme. Het maken van Suriname tot een luchtvaart hub tussen de continenten en een diepzee haven die het internationale zeevaart verkeer dichterbij Suriname zal brengen en "waar we ook lang nadat die olie op is als Suriname profijt van zal laten hebben".

Olie is geen duurzame ontwikkeling. De PALU staat voor de ontwikkeling van duurzame sectoren waar meer mensen werk en inkomen kunnen vinden, stelt Hok. "In de oliesector gaan weinig Suriname een living vinden, de andere sectoren kunnen we beheersen, het zijn onze dingen". De beoordeling van de regering om nu al misschien geld te lenen op basis van de olie die er is, is op zich een legitiem ding. Waar menigeen ongerust over is, is waar het gebruikt voor zal worden, dat het geld  opnieuw gewoon opgemaakt wordt. “Wanneer we het geld zouden lenen om te produceren, om die sectoren te ontwikkelen, landbouw, visteelt, tuinbouw, dan zou er eigenlijk niets aan de hand zijn en zou je niemand horen.  Men is ongerust over de besteding van de gelden, men maakt zich zorgen over waaraan het uitgegeven zal worden."

Raoul Lith

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April