HI&T kondigt controle aan tegen prijsstijgingen
12 Mar 2020, 18:30
foto


Het is verboden om goederen, diensten en huurprijzen, uitsluitend in vreemde valuta aan te duiden en te verhandelen. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) kondigt samen met de ministeries van Justitie en Politie en Regionale Ontwikkeling, maatregelen aan tegen de prijsstijgingen, veroorzaakt door de vlucht van de wisselkoers in de afgelopen weken. In samenwerking met de politie en bestuursdiensten, zal de Economische Controle Dienst (ECD) in de komende periode controles uitvoeren.

Het is ook verboden om de maximale winstmarges te overschrijden en in vreemde valuta te handelen. Dit laatste is slechts toegestaan aan de Centrale bank van Suriname, deviezenbanken en de wisselkantoren. Prijzen van goederen en diensten mogen niet aangeboden worden zonder een prijsaanduiding, ingevolge het prijsaanduidingsbesluit, zegt de voorlichting van HI&T.

Er wordt ook rekening mee gehouden dat de toenemende vrees voor de Covid-19 virus (het zogenaamde Coronavirus), kan leiden tot schaarste en stijging van prijzen voor met name de eerste levensbehoeften. Goederen, diensten en huurprijzen, mogen niet uitsluitend in vreemde valuta aangeduid en verhandeld worden. De prijs moet altijd in Surinaamse Dollars zijn vermeld en de consument moet in de gelegenheid worden gesteld om de transactie in Surinaamse Dollar te voldoen.

Bij overtreding van de voorschriften, zal streng worden opgetreden krachtens de Wet Economische Delicten en andere wettelijke regelingen. Hierbij kan onmiddellijke intrekking van vergunningen, het opleggen van boetes en sluiting van de onderneming plaatsvinden.

De samenleving kan klachten doorgeven via het verkort nummer: 1940; het WhatsApp nummer: 853-0915; het e-mailadres: consumentenzaken@minhi.gov.sr; en de diensten van de afdeling Consumentenzaken aan de Havenlaan Noord 1.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April