Guyana: Trage telling stemmen verkiezingen
04 Mar 2020, 01:26
foto
Guyanese burgers staan in de rij om hun stem uit te brengen tijdens de algemene en regionale verkiezingen in het land op 2 maart. (Foto: Reuters)


De Guyanese Kiescommissie (Guyana Elections Commission, Gecom) is dinsdagmiddag begonnen met het vrijgeven van de voorlopige resultaten van de algemene en regionale verkiezingen die maandag zijn gehouden. Van de 2.339 stembureaus waren tegen middernacht nog geen 400 geteld. De strijd om de hoogste functie in het land gaat tussen de uitgaande president David Granger (74) van de APNU/AFC (A Partnership for National Unity+Alliance For Change) en Irfaan Ali (39), de voormalige minister van Woningbouw van de oppositionele People's Progressive Party/Civic (PPP/C).

Tijdens het vijfjarige presidentschap van Granger zijn er in de kustwateren van Guyana miljarden vaten aan oliereserves ontdekt. En terwijl Guyana zijn eerste olie heeft verscheept, heeft de PPP de overeenkomst die onder Granger is gesloten met de oliebedrijven veroordeeld. Onder de deal krijgt Guyana 2% aan royalty en 50% winstaandeel nadat het consortium zijn kosten heeft verhaald. De PPP vindt de deal te genereus voor het Amerikaans bedrijf.

De Private Sector Commission (PSC) heeft intussen haar bezorgdheid geuit over de vertraging bij het leveren van voorlopige resultaten. De waarnemersmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) daarentegen heeft aanbevolen dat Guyana een hightech-systeem ontwikkelt om resultaten van de verkiezingen in een of twee dagen te ontvangen en te publiceren. Guyana heeft op 2 maart algemene en regionale verkiezingen gehouden.

Behalve enkele strubbelingen tijdens de stemming, zijn er nu ook beweringen van stemfraude. De PPP/C heeft beschuldigingen geuit dat er bij enkele stembureaus gebruik is gemaakt van valse identiteitskaarten. De aantijgingen zijn gedeponeerd bij de politie die een onderzoek heeft ingesteld.

Het hoofd van de OAS-waarnemersmissie, Orette Bruce Golding, heeft de hoop uitgesproken dat de stemresultaten zo snel als mogelijk worden bekendgemaakt. Hij voegde eraan toe dat officiële getabelleerde verkiezingsresultaten online beschikbaar moeten zijn via de website van Gecom om te zorgen voor een snellere en gelijktijdige uitzending naar een breder publiek, waaronder politieke partijen, media en burgers. " Dit zou de transparantie van de verkiezingsresultaten bevorderen," zei hij.

In de nasleep van enkele gevallen van electorale onrust heeft president Granger de bevolking tot kalmte gemaand. "We doen een beroep op onze supporters, nu de stemming is gesloten, om kalm en waakzaam te blijven terwijl we wachten op de formele verklaring van de resultaten van de verkiezingscommissie, de enige autoriteit om dat te doen." Granger complimenteerde de Gecom voor het houden van efficiente verkiezingen. Hij zei ook optimistisch te zijn dat zijn coalitie de macht zou behouden. "Ik heb veel vertrouwen in de opkomst van de bevolking van Guyana tijdens de verkiezingen en we kijken uit naar een resultaat dat zou leiden tot de terugkeer van de coalitie in het machtscentrum."
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April