Guyana: Ontwikkeling Liza Fase 2 in Stabroek-blok gestart
03 Mar 2020, 04:43
foto
Op deze satellietfoto is te zien hoe de eerste Guyanese olie wordt geladen in de MV Yannis. (Foto: Reuters)


Esso Exploration and Production Guyana Limited (EEPGL), de Guyanese dochteronderneming van ExxonMobil, is begonnen met de installatieactiviteiten voor de ontwikkeling van Liza Fase 2, waarbij de oliegigant maar liefst 30 putten zal boren. In een aankondiging heeft de Maritieme afdeling (Marad) aangekondigd dat ExxonMobil op 29 februari 2020 is begonnen met de voorbereidingen van activiteiten die dit jaar worden afgerond.

"Op 29 februari 2020 zal Esso Exploration and Production Guyana Limited beginnen met installatieactiviteiten in het Fase 2-veld van Liza, binnen het Stabroek-blok van de maritieme zone van Guyana," staat in de aankondiging. De activiteiten zullen worden beëindigd op 31 december 2020. Er zal onder andere gebruik worden gemaakt van het pijplegschip Saipem FDS2, dat het internationaal signaal voor schepen zal tonen bij dergelijke activiteiten. Het veld ligt op ongeveer 162 kilometer van de kust van Guyana en heeft een oppervlakte van 14 vierkante kilometer.

Saipem is het bedrijf dat sinds 2018 opdrachten van Exxon heeft gekregen om zijn Liza-veld 2 te ontwikkelen. Het Italiaanse bedrijf zal een aantal diensten leveren, waaronder engineering en constructie. In mei 2019 kreeg EEPGL de goedkeuring van het Environmental Protection Agency (EPA) om door te gaan met zijn Liza fase 2-ontwikkeling offshore Guyana. De oliemaatschappij had gezegd dat het project de capaciteit heeft om 220.000 vaten olie per dag te produceren.

Exxon had ook onthuld dat de Liza Fase 2-ontwikkeling ongeveer US$ 6 miljard kost, inclusief de huurkosten van ongeveer US$ 1,6 miljard, voor het Liza Utility-drijvende productie-, opslag- en losschip (FPSO). Voor de ontwikkeling van Fase 2 zijn zes boorcentra gepland, samen met ongeveer 30 putten - 15 productie, negen waterinjectie- en zes gasinjectieputten.

Terwijl het boren en de productie gestaag gaan, heeft het Guyanese ministerie van Energie nog steeds niet aangegeven wat zijn winstaandeel is van de eerste miljoen vaten die Guyana meer dan een maand geleden met de MV Yannis heeft verscheept. Op het moment dat de regering akkoord ging met de prijs van koper Shell - gebaseerd op de prijs van Brent Crude olie - fluctueerde de prijs hevig tijdens de verkoopperiode. Shell werd geselecteerd tijdens een openbare veiling van de eerste miljoen vaten Guyanese olie.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April