Jogi stelt vragen aan president over aankoop terrein Poenai
15 Feb, 00:46
foto
Assembleelid Mahin Jogi vraagt president Desi Bouterse waarom terrein van Sarwankoemar Poenai is gekocht. Hoe komt het dat hij zoveel leningen heeft gekregen. Hij zet deze op een rijtje.


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) wil van president Desi Bouterse weten hoe het komt dat de ondernemer Sarwankoemar Poenai aan miljoenen leningen kon komen, waarbij ook staatsbedrijven betrokken zijn. Hij vraagt in een brief via Assembleevoorzitter Jennifer Simons of in oktober vorig jaar 171 ha te Altona, Wakiki Resort, is gekocht door minister Soerdjan Lekhram van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer voor 11 miljoen euro. "Kan de president aangeven waarom dit bedrag wordt betaald aan een particulier, terwijl andere dringende uitgaven ten behoeve van het volk niet worden gedaan," wil Jogi weten. 

In april 2012 heeft Billiton Suriname NV een perceel van 684 ha verkocht aan Wakiki Resort NV, voor US$ 1.5 miljoen. R.E. Kohinor trad op als directeur. Bij bestuurswisseling is Kohinor vervangen door Poenai als directeur en enige aandeelhouder. Op 9 oktober 2014 heeft Poenai aan Giga Vastgoed, waar hij ook directeur en enige aandeelhouder van is, 50 ha van dit perceel verkocht voor SRD 375.000. Hij heeft dit perceel bezwaard met de volgende hypotheekleningen:
- US$ 650.000 ten behoeve van Pensioenfonds Staatsolie
- 3 miljoen euro en nog eens 2.5 miljoen euro ten behoeve van Hakrinbank
- SRD 10 miljoen ten behoeve van Hakrinbank. 

Jogi vraagt zich af hoe iemand 50 ha koopt voor SRD 375.000 en in staat blijkt te zijn het perceel als onderpand te geven voor leningen van 5.5 miljoen euro, SRD 10 miljoen en US$ 650.000 binnen een periode van 2015 en 2018. Poenai zou volgens informatie van het Assembleelid als stroman fungeren. Op grond hiervan zou hij zo gemakkelijk aan leningen zijn gekomen, concludeert Jogi. De geleende bedragen zouden ook niet zijn terugbetaald aan de Hakrinbank en Staatsolie Pensioenfonds. 

Minister Soerdjan heeft volgens informatie van Jogi op 18 oktober 2019 uit het perceel van 684 ha, 171 ha van Poenai hebben gekocht voor de Staat. Er zou 11 miljoen euro zijn betaald. Uit dit bedrag moest de verkoper 10 miljoen euro om 281.454 euro ontvangen en het Pensioenfonds van Staatsolie US$ 812.375. Het geld zou komen uit de begroting van het ministerie. 

Terwijl de regering geen geld heeft om voldoende voedsel, medicijnen, schoolbenodigdheden, transport en andere noodzakelijkheden voor het volk te betalen c.q. aan te schaffen, koopt de regering gronden van een particulier voor 11 miljoen euro en neemt het op zich om zijn schulden af te lossen. Gelden van het volk worden misbruikt, meent Jogi. Poenai zou daarnaast meer leningen hebben gesloten bij andere banken, waarbij het perceel van 684 ha te Altona is bezwaard. Friday 10 April
Thursday 09 April
Wednesday 08 April