Notariële beroepsorganisatie niet alleen voor notarissen
01 Feb 2020, 21:05
foto
Kitty Derby is beedigd tot notaris. Ze komt op de plaats van Diepak Chitoe. (Foto's: Raoul Lith)


“Voor de SNB is het heel belangrijk. Er is een collega erbij met waarnemend bevoegdheid. Een collega die ons kan helpen met het worden wat wij willen bereiken en dat is renovatie van het ambt. Het beeld van de notaris moet veranderen en daarbij hebben we alle spelers nodig” zegt Manav Kanhai, voorzitter van de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie (SNB). Kanhai was aanwezig bij de beëdiging van Kitty Derby tot notaris en Shiwanie Paragh als kandidaat-notaris bij het Hof van Justitie.

Kitty Derby is vrijdag beëdigd tot notaris bij het Hof. Zij komt als twintigste notaris op de plaats van gewezen collega Diepak Chitoe  “Met uw benoeming en beëdiging heden tot notaris is blijk gegeven dat u voldoet aan alle wettelijke vereisten en voorwaarden om tot notaris toegelaten te worden,” zegt Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie. Hij merkt op dat zij haar intrede doet binnen een ‘nobel beroep met veel verantwoordelijkheden en verplichtingen’.

“Als waarnemend kandidaat – notaris  heb ik voor mijn patroon en andere collega’s mogen waarnemen. Deze ervaring als waarnemer hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de verrijking van mijn kennis. Deze ruime ervaringen hebben mij inzicht gegeven in de verantwoordelijkheden die rusten op mij als notaris,” zegt Derby. Zij is op 4 december vorig jaar per resolutie door president Desi Bouterse benoemd tot notaris. Sinds 2008 was zij kandidaat-notaris.

“U zult als bijzonder ambtenaar dienstbaar moeten zijn en blijven aan de burgers die zich bij u zullen aanmelden om uw diensten aan hen te verlenen,” zegt Rasoelbaks. Hij merkt op dat er als notaris ook middelen geïnd zullen worden die voor de overheid bestemd zijn. Daarbij moet worden gewaakt dat de juiste afdrachten worden gedaan.

“Daarmee wordt van u verwacht gelijk u beloofd heeft dat u eerlijk, nauwgezet, accuraat alsook onzijdig zult handelen,” zegt de waarnemend hofpresident. Hij wijst erop dat de notariswet en alle andere wetten die betrekking hebben op de dienstverlening stipt moeten worden nageleefd door de notaris. Ook heeft hij namens het hof een beroep gedaan op Derby om een deel van haar  energie en tijd aan te wenden om een bijdrage te leveren aan een steeds betere en transparantere notariële praktijk in Suriname. “Daarvoor is er nu een wettelijke beroepsorganisatie in het leven worden geroepen met rechten, bevoegdheden en mogelijkheden om die positie te gaan bereiken voor het notariaat”.

“Het met gekruiste armen zitten voor klanten en maar de transactie verrichten omdat daar wel weer een streepje kan worden getrokken voor een verrichting waarvoor uiteindelijk betaald wordt, is dus niet een correct uitgangspunt,” stelt procureur – generaal (pg) Roy Baidjnath Panday. De pg zegt dat zorgplicht bestaat jegens cliënten om hen te informeren, maar meer nog te waarschuwen voor de mogelijk niet bekende gevolgen. “Dit is een voor u eminente taakvervulling om de belangen van partijen altijd scherp in de gaten te houden en niet achteloos eraan voorbij te gaan”. 

Een trotse en blije Paragh zegt dat zij zich op alle gebieden van het beroep zal inzetten. Zij gaf aan dat rechten haar vanaf de middelbare school aansprak vanwege het feit dat je onafhankelijk en onpartijdig bent in het beroep.

“Het doel van de SNB is niet alleen het behartigen van belangen van de notarissen en de kandidaat – notarissen, maar ook voor de burger en vooral voor de naleving van de wet,” benadrukt Manav Kanhai. De notaris heeft niet meer de naam, het vertrouwen en het aanzien als vroeger, maar daar willen we weer naartoe, merkt hij op. Het is nadelig voor het land, de burger, het ambt en de wet. “We hebben alles nodig om het weer te herstellen zodat het vertrouwen weer terug is, dat het beschermen weer komt voor de burgers en de wet weer wordt nageleefd,” zegt de SNB–voorzitter. Hij denkt dat hij iedereen uiteindelijk wel zal meekrijgen, alhoewel het een grote en moeilijke uitdaging is. “Maar iemand moet beginnen”.  Met de aangekondigde nieuwe wet mag het aantal notarissen van het huidige 20 worden verruimd tot 50.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April