Dikan: Ministerie Regionale Ontwikkeling niet weg te denken
29 Jan 2020, 08:30
foto
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling na het onthullen van de 'banner'. "Een mijlpaal", vijftig jaar, zegt de bewindsman. (Foto: Raoul Lith)


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) vindt dat in vijftig jaar het ministerie niet meer weg te denken is. "Het gaat om een cross-cutting ministerie,” benadrukt de bewindsman tijdens een feestelijke bijeenkomst dinsdag. Hij legt uit dat RO ondersteunend werkt naar alle andere departementen toe. 

Dikan stelt dat het decentralisatieproces, een van de belangrijke taken van RO, een dynamisch proces is, welke steeds probeert te beantwoorden aan de actuele ontwikkeling vanuit een bepaalde periode. “Ook landen die al heel lang bestaan proberen steeds aan te passen om te beantwoorden aan de dagelijkse behoefte.” De minister geeft aan dat “het kunnen kiezen van de districtscommissarissen” voor hem een belangrijke prioriteit is, omdat daarmee de burger direct instaat gesteld wordt om te kiezen door wie ze zich wil laten leiden. 

De bewindsman vertelt dat vanaf zijn aantreden in 2015 het in eerste instantie moeilijk was om het ministerie met de beschikbare middelen draaiende te houden. Er is zich toen toegespitst op interne versterking van de organen. Het organogram is behoorlijk herzien en er zijn directoraten ingesteld, laat Dikan optekenen. Ook is er eindelijk een handvest gekomen voor de bestuursdienst. Verder is er wetgeving gemaakt voor de districten om inkomsten te kunnen genereren, waardoor het decentralisatieproces verder gestalte kreeg. Naar de dorpen toe zijn dorpsfondsen opgericht voor elk dorp dat dit wenst. Er worden hier gelden ingestopt, verkregen uit natuurlijke hulpbronnenbronnen, donateurs of projecten. Dit geld wordt conform de regelgeving besteed aan de ontwikkeling van die gemeenschappen.

Dikan streeft ernaar om het ministerie op een gezamenlijke locatie te huisvesten. Momenteel is het personeel verdeeld over drie locaties. Het gebouw stamt uit de jaren vijftig. Het ministerie is uit zijn voegen gegroeid. Het bijeenbrengen van alle afdelingen zal een aantal voordelen met zich meebrengen zoals vergemakkelijking van communicatie en logistiek. Om het jubileum te vieren is een aantal activiteiten gepland, waaronder een vijf kilometer wandel- en trimloop, een foto-expositie, de huldiging van gepensioneerden en een personeelsdag.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April