Wereld reageert op raketaanvallen Iran
08 Jan 2020, 11:52
foto
Landen overwegen de veiligheid van hun burgers in Irak en Iran te midden van toenemende spanningen tussen de VS en Iran. (Foto: Reuters)


Iran heeft meer dan een dozijn raketten op twee Iraakse militaire bases afgeschoten die Amerikaanse troepen huisvesten, bevestigde het Pentagon. De raketten richtten zich woensdagochtend vroeg op de Ain al-Assad-basis in de provincie Anbar en een faciliteit nabij de luchthaven van Erbil in Noord-Irak. De raketten zijn een vergelding voor het doden van de Iraanse commandant Qassem Soleimani door de VS, zei Iran.

De Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij een verklaring zou afleggen over de aanslagen op woensdagochtend in Washington, DC. Naarmate de spanning toeneemt, roepen regeringen overal ter wereld op tot een terugkeer naar diplomatie en overwegen ze hun burgers terug te trekken.

Frankrijk
Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn veroordeling uitgesproken over de Iraanse acties gericht op militaire bases die Amerikaanse troepen huisvesten in Irak. "Frankrijk wil nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is de strijd tegen de islamitische staat voort te zetten, met inachtneming van de soevereiniteit van Irak", aldus een verklaring van het ministerie.

Koerdische regio van Irak
Leiders van de semi-autonome Koerdistan regio van Irak zeiden dat door de VS geleide militaire steun in de strijd tegen ISIL van vitaal belang was en drongen er bij de lidstaten op aan opleving van de groep te voorkomen.

"Met betrekking tot de recente gebeurtenissen, en met name vanochtend, herhaalt de Koerdistan-regio dat een militaire oplossing op geen enkele manier de problemen oplost," zeiden de regionale president, premier en parlementsvoorzitter in een verklaring.

"De Koerdistan regio ondersteunt de-escalatie van de situatie en streeft naar dialoog en diplomatieke oplossing voor de problemen. Het streeft ook naar stabiliteit en vrede en dringt er bij alle partijen op aan af te zien Koerdistan te slepen in de rivaliteit."

Noorwegen
De Noorse premier Erna Solberg bestempelde de Iraanse raketaanvallen als een "escalatie". Solberg vertelde aan het Noorse persbureau NTB: "Dit is een escalatie en een vergelding. Onze belangrijkste boodschap is dat het belangrijk is om middelen te vinden om dit conflict te de-escaleren. We worden niet gediend als dit uitbarst in een oorlog." Ze zei dat Oslo in contact staat met andere landen in de internationale coalitie tegen ISIL.

De Noorse minister van Defensie, Frank Bakke-Jensen, is "diep bezorgd over de dramatische escalatie die we de afgelopen dagen hebben gezien".

"Ik dring er bij alle partijen op aan om de situatie te kalmeren en te voorkomen dat deze uit de hand loopt", voegde hij eraan toe.

Israël
De Israëlische premier Benjamin Netanyhahu waarschuwde dat zijn land hard terug zou slaan tegen iedereen die het aanviel. Hij herhaalde zijn steun voor de regering Trump na het doden van Soleimani. "Degene die ons probeert aan te vallen, krijgt de sterkste klap," zei Netanyahu in Jeruzalem.

Hij zei dat Israël "volledig" staat naast het besluit van Donald Trump. Volgens hem moet de Amerikaanse president worden gefeliciteerd met het "snel, moedig en vastberaden handelen".

Spanje
De waarnemend vicepremier van Spanje, Carmen Calvo, zei dat de regering een aantal van haar troepen uit Irak heeft teruggetrokken vanwege bezorgdheid over de veiligheid. "Degenen die in riskantere posities waren, zijn naar Koeweit vertrokken," vertelde Calvo de staatsomroep RTVE. "Er is nog maar een beperkt aantal over."

De beslissing komt omdat de NAVO heeft aangekondigd dat een deel van haar militair trainingspersoneel uit Irak zou worden verplaatst uit angst voor een regionale explosie.

Europese Unie
De Europese Commissie riep op tot onmiddellijke beëindiging van het gebruik van wapens in het Midden-Oostenconflict te midden van escalerende spanningen tussen Washington en Teheran, en drong aan op inspanningen om de dialoog te hervatten.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, vertelde voordat zij naar Londen vertrok dat zij de situatie zou bespreken met de Britse premier Boris Johnson. "Het gebruik van wapens moet nu stoppen om ruimte te maken voor dialoog," vertelde ze verslaggevers na een vergadering van haar commissarissen.

"We worden opgeroepen om al het mogelijke te doen om de gesprekken weer op gang te brengen. Daar kan niet genoeg van zijn. We hebben langdurige relaties met vele actoren in de regio en daarbuiten tot stand gebracht om de situatie te de-escaleren," zei ze.

Duitsland
De Duitse minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, zei dat haar land "deze agressie in de scherpst mogelijke bewoordingen afwijst." Ze vertelde de Duitse publieke omroep ARD dat "het nu vooral aan de Iraniërs ligt om niet verder te escaleren". Geen van de in Irak gestationeerde Duitse troepen raakte gewond.

VAE
De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Anwar Gargash, zei dat het essentieel is dat de regio zich terugtrekt uit de huidige "verontrustende" spanningen.

"De-escalatie is zowel verstandig als noodzakelijk. Er moet een politieke weg naar stabiliteit worden gevolgd," zei Gargash op Twitter.

Polen
De Poolse minister van Defensie zei dat Poolse troepen die in Irak waren gestationeerd, niet gewond waren geraakt tijdens de raketaanvallen van woensdag. "Geen van de Poolse soldaten in Irak raakte gewond bij raketaanvallen op Al-Asad en Erbil. We hebben voortdurend contact met de commandant van het Poolse militaire contingent in Irak", schreef Mariusz Blaszczak op Twitter.

Verenigd Koninkrijk
Groot-Brittannië veroordeelde de Iraanse raketaanvallen op militaire bases in Irak, waar door de VS geleide coalitietroepen, waaronder Brits personeel, zijn gehuisvest. "We veroordelen deze aanval op Iraakse militaire bases die de Coalitie  - inclusief Britse - strijdkrachten huisvest," zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab.

"We dringen er bij Iran op aan deze roekeloze en gevaarlijke aanvallen niet te herhalen, en in plaats daarvan dringende de-escalatie na te streven."

Irak
Het leger van Irak zei dat er geen Iraakse slachtoffers vielen onder de strijdkrachten tijdens de 22 langeafstandsraketten die werden afgevuurd op de twee militaire installaties.

"Irak werd vanochtend op 8 januari 2020 tussen 1:45 en 2:45 onderworpen aan een bombardement door 22 raketten; 17 raketten vielen op de vliegbasis Ain al-Asad, waaronder twee die niet explodeerden ... en vijf op de stad Erbil die allemaal op het hoofdkwartier van de coalitie vielen. Er vielen geen slachtoffers onder Iraakse strijdkrachten ", aldus de verklaring.

Japan
Japan drong er bij regeringen op aan alles in het werk te stellen om de spanningen na de raketaanvallen te helpen verlichten. Premier Shinzo Abe zal naar verwachting dit weekend een bezoek aan Saudi-Arabië, de VAE en Oman afblazen.

De Japanse woordvoerder van het hoofdkabinet Yoshihide Suga zei woensdag dat zijn 'regering zal coördineren met de gerelateerde regeringen om inlichtingen te verzamelen, terwijl we de veiligheid van Japanse burgers in de regio waarborgen."

"Japan zal ook alle aangesloten landen aansporen om hun uiterste diplomatieke inspanningen te doen om de relaties te verbeteren," voegde hij eraan toe. Japan stuurt een oorlogsschip naar de Golf om Japanse schepen en olietankers die door het gebied reizen te helpen beschermen.

Canada
Sommigen van de 500 Canadese militairen die in Irak zijn gestationeerd, zullen om veiligheidsredenen tijdelijk naar Koeweit worden verplaatst, zei de hoogste militaire functionaris van het land dinsdag.

"In de komende dagen, en als gevolg van planning van Coalitie en NAVO, zullen sommige van onze mensen tijdelijk worden verplaatst van Irak naar Koeweit," zei hoofd van de defensie-staf-generaal Jonathan Vance in een brief aan militaire families op Twitter. "Simpel gezegd, we doen dit om hun veiligheid te garanderen", schreef hij.

NAVO
De NAVO verplaatst een aantal van haar trainers uit Irak, zei een NAVO-functionaris dinsdag na vrees voor een regionale escalatie. "We nemen alle voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om onze mensen te beschermen. Dit omvat de tijdelijke herpositionering van sommige personeelsleden naar verschillende locaties zowel binnen als buiten Irak", vertelde een NAVO-functionaris aan persbureau Reuters.

De NAVO-missie in Irak, bestaande uit enkele honderden trainers, adviseurs en ondersteunend personeel uit beide landen van de 29 leden-alliantie en niet-NAVO-partnerlanden, omvat militair en civiel personeel.

Australië
Na de aanslagen zei de Australische premier Scott Morrison dat alle troepen en diplomatieke staf van zijn land in Irak veilig waren. Ongeveer 300 Australische defensiepersoneel is gestationeerd in Irak.

Morrison zei dinsdag dat hij de situatie tussen de VS en Iran met Trump had besproken tijdens een telefoongesprek over de bosbranden die in Australië woedden. De premier zei woensdag tegen verslaggevers over de moord op Soleimani: "De Verenigde Staten heeft de actie ondernomen die het moet ondernemen nadat informatie die het verkreeg uitwees dat zijn belangen in gevaar kwamen en bedreigd werden."

Filipijnen
Filipijnen heeft zijn burgers bevolen om Irak te verlaten in de nasleep van de aanvallen door Iran, zei het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. "Het alarmniveau in heel Irak is verhoogd tot alarmniveau 4 waarin wordt opgeroepen tot verplichte evacuatie", zegt Eduardo Mendez, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De afdeling zei dat er 1.600 Filipijnse burgers werken in Irak, meer dan de helft in de Koerdische regio van Noord-Irak en de rest in de Amerikaanse en andere buitenlandse faciliteiten in Bagdad. Een Filipijns kustwachtpatrouilleschip, nieuw aangekocht uit Frankrijk en onderweg naar de Filipijnen, kreeg het bevel om naar Oman en Dubai te varen om burgers te helpen die mogelijk moeten vertrekken. "Filipijnse arbeiders overzee zullen naar veiligere havens worden gebracht waar luchttransport mogelijk is, als de noodzaak zich voordoet," zei de kustwacht in een verklaring.

Minister van Defensie, Delfin Lorenzana, die een nieuw opgerichte commissie leidt om de evacuaties voor te bereiden, zei dinsdag dat de regering vliegtuigen aan het voorbereiden was voor Filipino's in Irak en Iran die naar huis wilden komen of naar veiligere gebieden wilden verhuizen. Ongeveer 2,3 miljoen mensen uit de Filipijnen werken in het Midden-Oosten als huishoudelijke hulp, bouwvakkers, ingenieurs en verpleegkundigen.

Pakistan
Pakistan heeft een verklaring afgegeven waarin burgers die van plan zijn Irak te bezoeken, wordt geadviseerd om "maximale voorzichtigheid" te betrachten. "Gezien de recente ontwikkelingen en de heersende veiligheidssituatie in de regio, worden Pakistaanse onderdanen geadviseerd om maximale voorzichtigheid in acht te nemen bij het plannen van een bezoek aan Irak op dit moment", aldus de verklaring.

"Degenen die zich al in Irak bevinden, wordt geadviseerd in nauw contact te blijven met de ambassade van Pakistan in Bagdad."

Denemarken
De Deense strijdkrachten zeiden in een post op Twitter dat er geen Deense soldaten gewond of gedood waren in de raketaanval van woensdag op de Al-Asad-vliegbasis in Irak.

Denemarken heeft ongeveer 130 soldaten op de basis als onderdeel van de internationale coalitie die de Islamitische Staat in Irak en Syrië bestrijdt.

India
India heeft zijn onderdanen geadviseerd om tot nader order alle niet-essentiële reizen naar Irak te vermijden. Degenen die al in het land zijn, zijn opgedragen alert te zijn en reizen door het land te vermijden.

Nieuw-Zeeland
De waarnemend premier van Nieuw-Zeeland, Winston Peters, uitte bezorgdheid over de escalatie van de vijandelijkheden tussen Iran en de VS. "Nu is het tijd voor terughoudendheid en de-escalatie, en voor diplomatie om het over te nemen ... de regering is geïnformeerd dat alle Nieuw-Zeelandse medewerkers zo veilig zijn als ze kunnen zijn in deze zich ontwikkelende omstandigheden," zei Peters.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April