Vuurzee Australië ruïneert mens en natuur
06 Jan 2020, 00:57
foto
De bosbranden in Australië woedden al sinds september en er is geen zicht op afname van de vuurzee. (Foto: Reuters)


Ruim 200 bosbranden woeden in Australië door de aanhoudende hitte met temperaturen rond de 50 graden. Deze bosbranden hebben veel schade aangericht. Er kwamen 24 mensen om, onder wie drie brandweerlieden. Een half miljard dieren, ruim vijf miljoen hectare bos inclusief delen van het tropische bos en ruim 1.400 huizen zijn verteerd door de vuurzee. Australië kampt al drie jaren met droogterecords, maar het afgelopen jaar werd als het droogste jaar in een halve eeuw genoteerd.

Premier Scott Morrison heeft inmiddels 3.000 reservisten, de grootste inzet ooit, opgeroepen om mee te helpen bij de bestrijding van de bosbranden. Doordat de droogte zo lang aanhoudt, kan elk vonkje een bosbrand aanwakkeren. De wind zorgt ervoor dat de bosbranden zich steeds verspreiden. Duizenden mensen, waaronder toeristen, zijn geëvacueerd.

Zondag werd in het zuidoosten van Australië een lichte regenval verwacht. Maar, deze verkoelende temperatuur omstandigheden zullen onvoldoende zijn om de 200 branden te doven.  Deskundigen hebben geconstateerd dat deze vlammen die boven de boomtoppen uitkomen, niet te stoppen zijn. Zelfs niet met een blusvliegtuig vanuit de lucht, omdat de lucht veel te heet is, teveel rook heeft en harde windstoten heeft. Het vuur zou slechts gedoofd kunnen worden door een oceaan of door grote verandering van het weer.

Inmiddels heeft Celeste Barber, de bekende Australische acteur en komediant, 22 miljoen dollar opgehaald voor de bosbranden. Bekende celebraties hebben gedoneerd. Deze gelden dienen als ondersteuning aan de brandweer van het land.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April