Signalen van het fascisme
03 Jan 2020, 22:43
foto
Mahua Moitra, Indiase parlementariër die 7 signalen van het fascisme in haar land benoemde.


Laurence Britt, een Amerikaanse zakenman en amateur historicus oordeelde in 2003 tijdens het bewind van president Bush en vicepresident Dick Cheney dat de Verenigde Staten een anti-democratische weg opgingen. Na studies van het fascisme onder Hitler, Franco, Mussolini, Papadopulos, Pinochet, Salazar en Soeharto stelde hij een lijst samen van 14 vroegtijdige signalen die kenmerkend zijn voor het fascisme. Gedurende het tijdperk van Barack Obama, van 2009 tot 2017, sprak niemand meer over de lijst. Maar in januari 2017 hing de lijst plotseling in de giftshop van het Holocaust Museum in Washington DC. De lijst werd gefotografeerd, verscheen op het internet en werd door duizenden bekeken. In het algemeen is de mening dat onder president Trump alle punten kunnen worden aangekruist, uitgezonderd punt 14, dat misschien bij de verkiezingen in november 2020 ook aangekruist zal kunnen worden. De lijst is inmiddels verwijderd uit het museum.

De lijst van de 14 vroegtijdige signalen van het fascisme:
1. Sterk en continue nationalisme; fascistische regimes maken constant gebruik van patriottische motto’s, slogans, symbolen en liederen, terwijl ook overal vlaggen worden geplaatst.
 
2. Minachting voor de erkenning van mensenrechten; uit zogenaamde veiligheidsoverwegingen worden de mensen onder fascistische regimes geleerd dat mensenrechten in sommige gevallen kunnen worden genegeerd; zij moeten daarom door de vingers kijken bij martelingen, executies, moord en jarenlange opsluiting van gevangen genomen critici.

3. Identificatie/aanwijzen van vijanden/zondebokken als een solidariserende factor; bijeenkomsten van grote groepen die worden opgeroepen om een algemene dreiging te elimineren, soms zijn dat raciale, etnische of religieuze minderheden, maar ook liberalen, communisten en terroristen.

4. Suprematie van militairen; zelfs als er sprake is van vele interne problemen krijgen militairen een disproportioneel aandeel van de overheidsfondsen. Soldaten en de militaire dienst worden verheerlijkt.

5. Welig tierend seksisme; het bestuur in fascistische landen wordt meestal door mannen gedomineerd. Echtscheidingen, abortussen en homoseksualiteit worden onderdrukt, de Staat treedt op als de bewaker van familie-instituten.

6. Controle van de media; sommige media worden direct, anderen indirect gecontroleerd.

7. Obsessie met nationale veiligheid; vrees wordt gebruikt als een instrument om de massa’s te beangstigen en onder controle te houden.

8. Verstrengeling van religie en bestuur; de godsdienst wordt gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden. Religieuze retoriek en terminologie wordt door fascistische leiders ingebed in hun toespraken.

9. Versterking van de bedrijfs- en ondernemersmacht; de industriële- en zaken elite zijn vaak de grootste ondersteuners van fascistische leiders waardoor er een wederzijdse band ontstaat tussen zakenlui en bestuurselite

10. Onderdrukking van de arbeidersklasse; dit wordt gedaan omdat de macht van de arbeidersklasse de enige echte bedreiging is voor fascistische regeringen.  
 
11. Minachting van intellectuelen en de kunst; stimuleren en tolereren van openlijke vijandigheid vis-à-vis academici; niet ongebruikelijk is dat professoren en docenten worden gearresteerd. De vrije expressie van kunst en letteren wordt publiekelijk aangevallen. 

12. Obsessie met misdaad en straf; de politie heeft ongebreidelde macht, het publiek sluit in naam van het patriottisme de ogen voor machtsmisbruik van de politie. 

13. Welig tierende vriendjespolitiek; fascistische regeringen bestaan vaak uit een kring van vrienden die elkaar benoemen in hoge functies en hun macht gebruiken om elkaar de hand boven het hoofd te houden. Het is niet ongebruikelijk dat fascistische regiems zich hulpbronnen van de staat toe-eigenen of ronduit te stelen of verdelen onder familie en vrienden.

14. Frauduleuze verkiezingen; verkiezingen onder fascistische leiding zijn soms een complete farce. Ook worden verkiezingen gemanipuleerd, oppositie leiders worden bedreigd of gearresteerd. Fascistische landen gebruiken juridische instanties om verkiezingen te manipuleren, te controleren en te beheersen.

De samensteller van de lijst riep de Amerikanen op om de anti-democratische richting van de Republikeinse Partij onder leiding van Bush/Cheney een halt toe te roepen. Misschien heeft de vrees over de anti-democratische richting van de Republikeinse Partij mede een rol gespeeld dat zij de verkiezing van 2008 heeft verloren.

India
In een heel ander deel van de wereld, met name in India, verklaarde in juni 2019, Mahua Moitra, een nieuw gekozen lid van het Indiase Lagerhuis dat ook in haar land de signalen te zien zijn van het fascisme. Zij stelde de huidige Indiase regering verantwoordelijk voor de duidelijk waarneembare signalen van het fascisme, die een ernstige aantasting zijn van de grondwet, er is een openlijke lust tot verdeling van de Indiase samenleving en geen enkele wens om het totale land te verenigen. Zij benadrukte dat de regering continu leugens herhaald tot die voor waarheid worden aangezien, zij noemt dat de doctrine van de duivel. Zij waarschuwde het politieke establishment om ervoor te waken dat India niet moet afglijden naar het fascisme en de uiteindelijke vernietiging van de democratische orde in het land.

Suriname
Zijn er alarmbellen bij u gaan rinkelen? Neen toch, want dit is ons Suriname, officieel een democratische rechtsstaat met om de 5 jaar algemene, vrije en eerlijke verkiezingen, wij hebben een grondwet, die wij respecteren en wij hebben van onze ouders en van onze onderwijzers geleerd om naar wet en recht te leven, wij hebben een vrije pers en een goed geïnformeerde bevolking die constant op zijn hoede is voor het kwaad! Of niet?
En laten wij nu vooral tot ons nemen de waarschuwing van het Holocaust Museum dat het “Fascisme niet begon met moorden maar met woorden”.

Rudie Alihusain

Bronnen
Laurence Britt; Fourteen Defining Characteristics of Fascism, Rense.com, May 2003
Martin Longman; The 12 early warning signs of Fascism, Washingtonmonthly.com, June 2017
Saddam Hussein; Clouds of Fascism looming over India, Expertlegalreview.com, June 2019
Advertenties