Jakarta: Aantal doden door overstromingen blijft stijgen
03 Jan 2020, 08:20
foto
Deze luchtfoto laat één van de door overstromingen getroffen gebieden zien. De overstroomde woonwijken grenzen aan de Ciliwung rivier in Jakarta, Indonesië. (Foto's: Reuters)


Tienduizenden mensen zijn donderdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta geëvacueerd na overstromingen en aardverschuivingen. Zo'n 26 mensen zijn gedood door de zwaarste regen in meer dan 20 jaar. Autoriteiten voorspellen dat er meer regen komt.

De overstromingen, één van de dodelijkste in jaren, veroorzaakten chaos in delen van de grootste stad van Zuidoost-Azië met geblokkeerde treinverbindingen en stroomuitval in sommige gebieden. Delen van Jakarta en nabijgelegen steden werden overspoeld nadat zware regenval viel op 31 december en in de vroege uren van Nieuwjaarsdag.

Uit gegevens van het ministerie van Sociale Zaken bleek dat 26 mensen werden gedood in de overstromingen. Vanaf donderdagochtend werden alleen al in Jakarta meer dan 62.000 mensen geëvacueerd, zei woordvoerder Agus Wibowo van het rampenbureau. Later op de dag vertelde nieuwszender Metro TV dat het aantal geëvacueerden terugliep tot ongeveer 35.000 mensen.

Op een luchthaven in Oost-Jakarta werd een regenval van 37,7 centimeter gemeten in de vroege uren van nieuwjaarsdag. Volgens de Meteorology, Clilmatology and Geophysics Agency gaat het om de hoogste dagelijkse meting tijdens grote overstromingen sinds minstens 1996.

Umar Dani (52) en zijn gezin werden 's nachts geëvacueerd vanuit zijn huis in Oost-Jakarta op een rubberboot, nadat de waterstanden tot aan zijn nek kwamen. “Het is hier zo lang niet ondergelopen. We hebben niets kunnen meenemen," zei hij. "Ik moet nu op straat leven."

President Joko Widodo vertelde aan verslaggevers dat prioriteit moet worden gegeven aan evacuatie en veiligheidsmaatregelen. Hij pleitte voor meer coördinatie tussen stadsadministraties en de centrale overheid. Op zijn Twitter-pagina gaf Widodo de schuld voor de overstromingen aan vertragingen in infrastructuurprojecten voor overstromingsbeheer. Hij zei dat sommige projecten sinds 2017 zijn vertraagd vanwege problemen met landverwerving.

Extreem weer
Gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, zei dat de autoriteiten honderden pompen hebben ingezet om water uit woonwijken in de hoofdstad te verpompen, waardoor sommige mensen naar huis konden terugkeren. "Ze willen onmiddellijk naar huis terugkeren en beginnen met het opruimen van hun huizen, zodra ze hun huizen kunnen binnenkomen als het water zich terugtrekt," vertelde Baswedan verslaggevers tijdens een bezoek aan een dichtbevolkt gebied in Oost-Jakarta dat is getroffen door de overstroming.

Bewoners waggelden door troebel water om de gouverneur te zien, terwijl arbeiders water uit het gebied in een nabijgelegen rivier pompten. Het mitigatiebureau zei op zijn Twitter-pagina dat het waterniveau in een paar getroffen gebieden is gedaald, met foto's van straten bedekt met modder en bezaaid met puin.

Autoriteiten waarschuwden mensen echter om waakzaam te blijven, omdat 'extreem weer' naar verwachting tot 7 januari zal voortduren. Dwikorita Karnawati, hoofd van het Meteorological, Climatological and Geophysics Agency, vertelde verslaggevers afzonderlijk dat zware regenval tot half februari kan doorgaan.

Televisiebeelden op donderdag toonden reddingswerkers in de nabijgelegen stad Tangerang die bewoners evacueerden en hen over een sterke stroming begeleidden door zich vast te houden aan een touw. In Jakarta en omgeving wonen meer dan 30 miljoen mensen. Meer dan 50 mensen stierven in één van de dodelijkste overstromingen van de hoofdstad in 2007 en vijf jaar geleden werd een groot deel van het centrum van de stad onder water gezet, nadat de kanalen overstroomden.

De regering heeft vorig jaar aangekondigd dat zij de hoofdstad verplaatst naar de provincie Oost-Kalimantan op Borneo, hoewel het planningsministerie beloofde dat de regering US$ 40 miljard zal investeren in de modernisering van Jakarta.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April