Mexico belooft standvastigheid bij verlenen van asiel
02 Jan 2020, 22:40
foto
De Mexicaanse president, Andres Manuel Lopez Obrador, kijkt toe tijdens een persconferentie in het Nationaal Paleis in Mexico-Stad, Mexico.
(Foto: Reuters)


De Mexicaanse president, Andres Manuel Lopez Obrador, heeft donderdag toegezegd zich te zullen houden aan het besluit van zijn regering om asiel te geven aan verschillende mensen in de Mexicaanse ambassade in Bolivia, wat aanleiding heeft gegeven tot een geschil met het interim-bestuur in La Paz. "Het is een principekwestie," vertelde Lopez Obrador verslaggevers op een reguliere nieuwsconferentie van de overheid.

De mensen overdragen zou betekenen dat we afstand doen van wat Mexico beschouwt als een 'heilig' recht om asiel te verlenen, voegde hij eraan toe. Eerder deze week heeft Bolivia de Mexicaanse ambassadeur in La Paz het land uitgezet vanwege het asielconflict, waardoor een ongemakkelijke impasse ontstond voor Lopez Obrador, die buitenlandse verwikkelingen probeerde te vermijden.

Mexico heeft de ambassadeur van Bolivia in Mexico niet uitgezet en Lopez Obrador zei dat hij niet zou reageren op provocaties. De relaties tussen de linkse Lopez Obrador en de conservatieve regering in La Paz onder leiding van interim-president Jeanine Anez zijn turbulent geweest sinds Mexico in november asiel verleende aan de voormalige Boliviaanse leider Evo Morales.

Mexico gaf onderdak aan negen mensen in La Paz, van wie sommigen de regering van Anez, die zich opmaakt voor presidentsverkiezingen, heeft beschreven als criminelen en ze voor de rechter wil brengen.

De Mexicaanse regering heeft de regering-Anez ervan beschuldigd haar diplomatieke personeel in La Paz te hebben lastiggevallen en geïntimideerd.

Mexico belooft standvastig te blijven bij het verlenen van asiel in Bolivia

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April