Van Dijk-Silos gaat uitdagingen OKB en NRA aan
02 Jan 2020, 04:46
foto
Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van OKB en van het Project Management Team Nationale Risk Assessment.


Voor Jennifer van Dijk-Silos zijn twee activiteiten dit jaar cruciaal. Zij is voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en het Project Management Team van de Nationale Risk Assessment (NRA). Er zijn heel wat uitdagingen die ze tegemoet gaat. De komende verkiezingen zijn voor haar de vierde waar ze toezicht op zal houden. "Ik ervaar ze als de meest uitdagende, omdat ik met de ervaringen die ik de afgelopen 20 jaren heb opgedaan en de trainingen die ik heb gehad, het inzicht heb gekregen om alle facetten van de verkiezingen: de voorbereidingen de politieke campagnes de stemming en de telling goed te volgen en te begrijpen wat er gebeurt en kan gebeuren," zegt Van Dijk-Silos tegen Starnieuws op de vraag wat haar verwachtingen zijn voor dit jaar.

"Mijn verwachtingen zijn dat de komende verkiezing een fanatieke verbeten strijd om de bestuurlijke macht zal worden. Zowel voor de coalitie als de oppositie is het belang om te winnen erg groot. Dit betekent dat het OKB nog alerter, nog strenger er op moet toezien dat de wettelijke regels nageleefd moeten worden. Het maakt voor het OKB niet uit wie de verkiezing zal winnen. Voor ons is van belang dat de uitkomst de uitdrukking van de wil van het volk is, want dan kunnen we zeggen dat we goede verkiezingen hebben gehad. De verwachte felle strijd tussen de partijen leidt er ook toe dat we ons goed zullen laten informeren over het plan en de aanpak van de veiligheid tijdens de campagnes en de dag van de stemming. Al met al ik verwacht dat we de meest spannendste verkiezingen zullen hebben. In de pre electorale fase is het dus zeer van belang dat de voorbereidingen zeer accuraat plaatsvinden om calamiteiten op 25 mei en bij de telling te voorkomen," zegt de OKB-voorzitter. 

NRA 
Het accepteren van het voorzitterschap van het Project Management Team (PMT) van de Nationale Risk Assessment betekende voor Van Dijk-Silos simpelweg een nieuwe uitdaging aangaan. "Wij hadden slechts 11 maanden voor een job die voor 24 maanden is uitgerekend. We hadden bij onze benoeming geen budget en ook geen locatie. Bovenal geen documentatie en geen inzage over de wijze waarop de donatie van de USA besteed zou worden. Overigens is het tot nu toe niet echt zichtbaar. Al met al erg veel onduidelijkheden. De onduidelijkheden vielen weg toen de coördinatie bij de Centrale Bank van Suriname kwam. Gelukkig was dat reeds in augustus. We kregen een budget. En er kwam een goede communicatie op gang. De uitdagingen die nog overwonnen moeten worden zijn een locatie voor ons en het op tijd beschikken over een risk analist," legt Van Dijk-Silos uit. 

Voorlopig is het PMT met zijn lokale supporters gehuisvest in het gebouw van het OKB. In het algemeen doen de sectoren wel actief mee, zegt de voorzitter. De tweedehandse autohandel weigert te participeren. En verder zullen de juweliers anders benaderd worden. De analyse in alle sectoren eindigt eind februari. Hierna volgt de evaluatie en beoordelingsfase. Intussen wordt alles voorbereid om het rapport te kunnen schrijven. "Mijn zorgpunt is dat alle delen van de publieke sector en de regering niet begrijpen hoe belangrijk het is om de naakte waarheid over de situatie met money laundering en terrorismfinancing en proliferatie, in het rapport te beschrijven welke geanalyseerd moet worden en dat de juiste maatregelen aanbevolen moeten worden om je risico's te verkleinen en te elimineren.  Als ik naar de komende maanden kijk ben ik evenwel optimistisch dat wij de voor ons liggende hobbels zullen overwinnen en dat er een goed rapport uitkomt dat de goedkeuring van de landenevaluatie zal krijgen, waardoor we niet geblacklist worden," stelt Van Dijk-Silos. 
Advertenties

Saturday 24 February
Friday 23 February
Thursday 22 February