Filipijnen Duterte: Sluit me op, hang me op
20 Dec 2019, 09:33
foto
De Filipijnse president Rodrigo Duterte op een regionale top in Bangkok, Thailand op 2 november 2019. (Archieffoto: Reuters)


De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft het Internationaal Strafhof (ICC) vandaag, vrijdag, uitgedaagd om hem gevangen te zetten of op te hangen wegens vermeende buitengerechtelijke moorden in zijn oorlog tegen drugs. Hij zei echter ook dat hij zou weigeren samen te werken met buitenlanders als hij berecht zou worden.

Zijn opmerkingen waren de laatste geloften van het verzet tegen de rechtbank in Den Haag die nog moet beslissen of het hem wil onderzoeken voor de dood van duizenden tijdens zijn optreden. Activisten zeggen dat er bij die acties misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan.

"Je maakt me niet bang dat je me in het Internationaal Strafhof zult opsluiten. Ik zal mezelf nooit toestaan ​​deze blanken te antwoorden," zei Duterte in een toespraak tot militaire cadetten en reservisten. "Ik zal nooit, nooit, vragen van u beantwoorden. Het is onzin voor mij. Ik ben alleen verantwoordelijk tegenover de Filipijn. Filipino's zullen oordelen." Hij voegde eraan toe: "En als je me ophangt voor alles wat ik deed, ga je gang. Met genoegen."

Duterte heeft ook de Verenigde Naties vernietigd geantwoord nadat haar mensenrechteninstantie in juli een resolutie had goedgekeurd om vermeende schendingen in de Filipijnen te onderzoeken. De voormalige burgemeester heeft het ICC herhaaldelijk beschimpt en gedreigd zijn officier van justitie te meppen of te arresteren, die in februari 2018 aankondigde dat een voorlopig onderzoek naar de drugsmoorden zou worden uitgevoerd.

Duterte (74) reageerde door een maand later, zonder wetgevende goedkeuring, eenzijdig het lidmaatschap van het land van de ICC op te zeggen en zei dat het hem een ​​vermoeden van onschuld had ontnomen. Amnesty International noemde zijn besluit "misplaatst" en "laf".

De aanklager van ICC zegt dat jurisdictie van toepassing is op misdaden die zijn begaan terwijl een land lid is. In een gepland rapport van 5 december over zijn activiteiten wereldwijd, zei het ICC dat het zijn onderzoek "aanzienlijk had gevorderd" en het in 2020 wilde afronden. Vervolgens besloot het ICC om een ​​formeel onderzoek in te stellen.

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het optreden van Duterte tegen drugs heeft geleid tot systematische executies en dekmantels voor de politie. De politie verwerpt dat en zegt dat de bijna 7.000 mensen die ze hebben vermoord gewapende drugsverdachten waren die zich tegen arrestatie verzetten.


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April