In mega-drugzaak: rechter wijst voorlopige invrijheidstelling af
20 Dec 2019, 05:41
foto


Kantonrechter Maytrie Kuldipsingh heeft op de rechtszitting van donderdag het verzoek van de raadslieden afgewezen om hun cliënten Dharmindersingh A., Narinder R., Sharwin P., Preshand P., Arun J., Roenish A., Hemai D., Soebhan Y., Fariq Y. en Farhaad Y. voorlopig in vrijheid te stellen. De mannen zijn allen verdachten in de zaak waarbij op 8 januari dit jaar 2.300 kg cocaïne werd onderschept.

Acht containers waarin rijst en cocaïne zaten, stonden klaar voor verscheping toen de Port Control Unit de drugs ontdekte. De rijst was afkomstig van Nivash rijstpellerij, de onderneming van wijlen Nitinder Oemrawsingh. Deze verdachte werd dagen nadat de drugs was onderschept, dood aangetroffen op een strand in buurland Guyana.

Dharmindersingh A., Narinder R., Sharwin P., Preshand P., Arun J., Roenish A., Parmanand R., Doednath H., Soebhan Y., Fariq Y., Farhaad Y. en Shailindra O. worden beschuldigd van poging tot uitvoer van cocaïne en medeplichtigheid. Ze worden ook verweten dat ze een nauwe en bewuste samenwerking hadden. Parmanand R. en Shailindra O. zijn voorlopig al op vrije voeten gesteld. De magistraat merkte op dat het om een lijvig dossier gaat met twaalf verdachten. De verdachten hebben gedetailleerde verklaringen afgelegd. De kantonrechter voerde aan dat Narinder R. duidelijk heeft aangegeven welk aandeel elk van de verdachten had.

Dharmindersingh A., douaneambtenaar, gaf aan dat hij zijn werk correct heeft uitgevoerd. Deze mening deelt de magistraat niet. Ze vindt dat de verdachte niet alle containers zelf gecontroleerd had. In één van die containers was de drugs. Daarnaast had hij de naam van alle rijstexporteurs moeten opgeven die in die periode rijst ingeladen hadden op de haven, maar hij liet de naam van Nitinder Oemrawsingh weg.

Roenish A. Hemai D., Fariq Y. hebben elk hun betrokkenheid toegegeven. Farhaad Y. verklaarde dat hij onder druk was gezet door zijn werkgever Oemrawsingh. De verdachten worden juridisch bijgestaan door de raadslieden Irvin Kanhai, Arjan Ramlakhan, Vishal Rambharos, Frank Truideman en Joan Garib. Op 23 januari zal deze zaak verder worden behandeld. 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April