Oppositie: Brief regering over vonnis misleidend en onjuist
20 Dec 2019, 00:00
foto
Vicepresident Ashwin Adhin vindt niet dat er iets mis is met de brief die hij namens de regering heeft geschreven aan De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De oppositie heeft fel geprotesteerd tegen de opvatting van de regering dat het 'bij verstek gewezen vonnis van rechtswege is geschorst en dus thans geen enkel rechtsgevolg heeft'. Dit staat in een brief van de regering, ondertekend door vicepresident Ashwin Adhin, aan De Nationale Assemblee. Dit schrijven heeft de regering aan het college doen toekomen op basis van een brief van Assembleevoorzitter Jennifer Simons over de juridische status van het 8 decemberstrafproces tegen Desi Bouterse, die ook president is van Suriname. De Krijgsraad heeft Bouterse tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. 

De fractieleiders Chan Santokhi (VHP), en Gregory Rusland (NPS) voerden aan dat niet de president is veroordeeld, maar Desi Bouterse die president is van Suriname. Santokhi voerde aan dat het vonnis wel van kracht is, ook al is er verstek ingediend hiertegen. Edward Belfort (ABOP) vindt dat de president moet aftreden en de macht moet overdragen aan vicepresident Adhin. Hij benadrukte dat Bouterse nu veroordeeld is en daarom geen president van het land kan zijn. Simons zei dat dit geen ordevoorstel is, omdat nergens in de wet staat dat de Assemblee de president kan vragen om zijn functies over te dragen aan de vicepresident. 

NDP-fractieleider Amzad Abdoel en Melvin Bouva (vicevoorzitter DNA) stelden dat het proces nog gaande is. De volksvertegenwoordiging dient zich te onthouden van commentaar aangezien de zaak nog bij de rechter in behandeling is. Bouva stelde dat er nog rechtsmiddelen zijn in deze zaak die aangewend worden. Er is een komma, maar geen punt gezet achter de zaak. Hij voerde aan dat duizenden mensen op de president hebben gestemd en achter hem staan. Hij wees er op dat er nog een Amnestiewet is. 

Santokhi heeft enkele malen erop gewezen dat de brief van de regering niet correct is en onjuistheden bevat. Er is sprake van misleiding, meent de politicus. "Het is onjuist dat het vonnis geen rechtsgevolg heeft. Het is juridisch niet correct. Het vonnis behoudt zijn rechtskracht. De tenuitvoerlegging is opgeschort," benadrukte hij. Adhin stelde dat als mensen het niet eens zijn met de brief, zij zich dan in een nieuwe brief moeten wenden tot de president. Hij meent dat de advocaat van de president het wel beter weet dan de Assembleeleden. Simons stelde dat zolang de zaak nog bij de rechter is, De Nationale Assemblee deze kwestie niet inhoudelijk zal bespreken. 

U kunt de brief van de regering hier downloaden. 
pdf-icon.gif Brief_regering_over_status_rechtsproces.pdf                
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April