Vier Leeuwenspeld voor leider Yaadgaar Orchestra
08 Oct 2019, 11:26
foto


Het is de Surinaamse diaspora niet ontgaan dat de befaamde formatie Yaadgaar Orchestra in Nederland is geweest. “Muzikale ontwikkelingshulp”, “indrukwekkend’’, ‘’topkwaliteit”, “staande ovaties na elk optreden” zijn enkele kwalificaties die ik van het publiek opgetekend heb. Het is daarom meer dan verdiend dat de man achter Yaadgaar Orchestra voor zijn jarenlange inzet beloond is met de Rotterdamse Vier Leeuwenspeld.

Riaz is de zoon van wijlen Bas Ahmadali. Zo excellent als zijn vader was in het ‘s landsbestuur en op het gebied van bestuurlijke vraagstukken (o.a. als hoofd van het bureau Decentralisatie), zo geniaal is zoonlief op muzikaal gebied. Met zijn Yaadgaar Orchestra timmert hij al sinds 2008 aan de weg. Zijn muzikale scholing en training dateren al van vele jaren daarvoor. Riaz Ahmadali schroomt niet om publiekelijk kenbaar te maken welke personen aan de wieg hebben gestaan van zijn muzikale vorming en ontwikkeling. Dat siert hem als mens. Eén van de iconen daartussen is wijlen Hafiezkhan Wagidhosein, voor intimi “tjatj”.

Man met missie
Riaz Ahmadali is een man met een missie. Toen ik hem bij drie van zijn shows aan het werk zag en hem backstage even kon spreken, moest ik denken aan een uitspraak van mijn vader. Namelijk “vidya parh, our vidya párhaw”. Kennis moet je niet alleen voor jezelf vergaren, maar kennis moet je vooral delen. Want door te delen verhef je jezelf en anderen. Dat is van toepassing op Riaz. Met zijn muzikale scholing zet hij zich al enkele decennia in om jong talent te herkennen, te erkennen en verder te ontwikkelen. Of zoals Riaz het zegt: “ik wil jonge mensen van Surinaamse bodem een podium bieden”. Dat doet hij niet zonder succes. De jonge vocalisten en muzikanten van Yaadgaar Orchestra zijn stuk voor stuk van de eigen muziekschool. Eén van de meest bekende daarvan is Nisha Madaran. Zij is inmiddels nationaal en internationaal bekend en heeft een aantal hits op haar naam staan. Een andere vocalist en muzikant die de harten van de Surinaamse diaspora heeft gewonnen is Ilhaam, de dochter van Riaz. Een zeer veelzijdig talent. Ilhaam was samen met haar vader subliem op keyboard, begeleidde een aantal nummers net zo makkelijk op basgitaar, maar veroverde het publiek vooral met haar vocale kwaliteiten.

Riaz Ahmadali met de Rotterdamse Vier Leeuwenspeld.

Behalve scholing en training op kwalitatief hoog niveau bestaat zijn missie uit de boodschap die Riaz overbrengt. “Import ofwel het nazingen van Bollywood liederen is goed, maar eigen composities verdienen meer aandacht en waardering”. Daarom zet deze man zich eindeloos in om zelf teksten te schrijven en muziek te componeren. Ook zijn leerlingen daagt hij daartoe uit. Een derde element van zijn missie heeft te maken met samenwerken. “Alleen door samen te werken wordt het mogelijk om mooie projecten te creëren.”

Vier Leeuwenspeld
Riaz is een man met een indrukwekkende staat van dienst. Hij heeft meerdere muziekboeken, cd’s en dvd’s op zijn naam staan. Voor zijn werk heeft hij diverse oorkondes en onderscheidingen ontvangen, waaronder het Special Music Achievement Award 2017 in de categorie Lifetime Achievement Award. Hij is bovendien een man met een missie die er dagelijks onvermoeibaar inhoud aan geeft. Zijn muzikale kennis draagt hij over aan de jeugd. Hij heeft het vermogen om het beste uit zijn mensen te halen. Bovendien weet hij individuele en eigenwijze muzikanten samen te smeden tot een geheel. Dat op een manier waarop hij respect en gezag afdwingt. Het is deze combinatie van competenties die hem tot leider maakt van Yaadgaar Orchestra.

De prestaties en kwaliteiten van Riaz Ahmadali zijn ook de autoriteiten in Rotterdam opgevallen. Vandaar de onderscheiding met de Vier Leeuwenspeld. Deze door de gemeente Rotterdam ingestelde onderscheiding is bedoeld voor personen die zich met hun jarenlange inzet positief onderscheiden hebben. De onderscheiding heeft betrekking op geleverde prestaties op drie gebieden: sport, cultuur en educatie. De prijs wordt uitsluitend op voordracht aan een persoon toegekend. De Stichting Satya Dharma uit Rotterdam-Hoogvliet is de initiator achter deze uitreiking geweest.

Diaspora verbinden
Het grootste deel van de Surinaamse diaspora leeft, studeert, woont en werkt in Nederland. De verhouding tussen Suriname en de Surinaamse diaspora kan het best getypeerd worden als een haat-liefde verhouding. Sommige Surinaamse politici verafschuwen de verbinding met de Surinaamse diaspora in Nederland. Andere bewijzen alleen maar lippendienst. Tegelijk moeten we vaststellen dat er geheel autonoom verbindingen ontstaan tussen de Surinaamse diaspora en het land van herkomst. Die verbindingen leiden tot mooie initiatieven met een win-win situatie. Zo zijn er al jaren kennisuitwisselingsprogramma’s op medisch gebied. Op cultureel gebied zien we de laatste jaren ook toneelgroepen in Nederland optreden. Yaadgaar Orchestra heeft op muzikaal gebied een nieuw exportproduct voor Suriname op de kaart gezet. Zeker met een win-win situatie. Het Surinaams talent vergroot zijn horizon en verwerft internationale bekendheid. De Surinaamse diaspora maakt kennis, geniet en leert ook. Of zoals een oude rot uit het vak het zei: “Yaadgaar Orchestra geeft muzikale ontwikkelingshulp”. En misschien kunnen politici een voorbeeld nemen aan de leider van Yaadgaar Orchestra: “alleen door samen te werken wordt het mogelijk om mooie projecten te creëren”. 

Stanley Ramkhelawan
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April