India moesson: Tientallen doden en miljoenen ontheemden
18 Jul 2019, 08:34
foto
Muzaffarpur is één van de zwaarst getroffen gebieden in de Indiase deelstaat Bihar. (Getty Images)


Miljoenen zijn gestrand of ontheemd omdat verwoestende overstromingen grote delen van India, Nepal en Bangladesh blijven geselen. In India zijn de oostelijke deelstaat Bihar en de noordoostelijke deelstaat Assam het zwaarst getroffen.

Lokale functionarissen vertelden de BBC dat bijna 100 mensen zijn gedood in beide staten. De regio werd getroffen door moessonregens die overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakten en huizen en transportverbindingen onderdompelden.

Gebouwen, wegen en spoorlijnen zijn onder water en zijn volledige districten afgesloten, zoals Muzaffarpur in Bihar. Ongeveer 4,7 miljoen mensen zijn ontheemd in Bihar, één van de armste deelstaten van India. Meer dan 100.000 mensen leven nu in noodkampen, zeggen ambtenaren.

Kosi, één van de belangrijkste rivieren van de deelstaat, wordt "het verdriet van Bihar" genoemd vanwege de verwoestende overstromingen die de moesson elk jaar veroorzaakt. Het moessonseizoen, dat duurt van juni tot september, veroorzaakt ravage aan Zuid-Azië.

Vorig jaar stierven meer dan 1.200 mensen in de regio temidden van stormen en aardverschuivingen, toen de zuidelijke deelstaat Kerala in India de grootste overstromingen ervoer in bijna een eeuw. Bij de laatste overstromingen zijn bewoners gedwongen hun huizen te verlaten voor hoger gelegen gebieden.

Velen hebben geprobeerd te redden wat ze kunnen. Het kookgasflessen, die de federale overheid aan arme gezinnen geeft tegen een gesubsidieerde prijs, is een kostbaar goed in India.

Overstromingen hebben ook landbouwgrond in Assam en Bihar verwoest, die nog steeds grotendeels afhankelijk zijn van de landbouw. In Assam laat het waterpeil in de Brahmaputra-rivier en zijn zijrivieren een "stijgende trend" zien, zeiden functionarissen tegen Reuters. Het water komt "op ten minste 10 plaatsen boven het gevaarsteken uit".

Een gevangenis in het district Dhubri werd overstroomd en ambtenaren werden gedwongen alle 409 gevangenen naar een meisjescollege te brengen dat aan de overstroming was ontsnapt.

Bewoners wachten op het dalen van het water in het district Barpeta in Assam, dat volgens sommige berichte de grootste klap in de deelstaat heeft gehad. Ongeveer 5.7 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt in Assam - meer dan 150.000 leven in noodkampen.

De overstromingen hebben ook het nationale park Kaziranga getroffen, één van 's werelds belangrijkste wildparken en de thuishaven van de zeer bedreigde eenhoornige neushoorn.

Redding en hulpverlening zijn aan de gang - maar ze zijn vertraagd door de afgelegen ligging van veel van de overstroomde dorpen. De regen duurt ook voort, waardoor het veel moeilijker is om voorraden te krijgen in de getroffen gebieden. "We doen ons best om de getroffen mensen op alle mogelijke manieren te bereiken, maar ja, de situatie is inderdaad erg slecht", zei Pramila Rani Brahma, de minister van Sociale Zaken van Assam, tegen Reuters.
Advertenties

Wednesday 02 December
Tuesday 01 December
Monday 30 November