Marokko wil Suriname bijstaan met hernieuwbare energie
14 Jun 2019, 06:32
foto
De ministers Nasser Bourita van Marokko en Yldiz Pollack-Beighle tekenen een samenwerkingsovereenkomst. Marokko wil op diverse gebieden samenwerken met Suriname. (Foto: Buza/NII)


Marokko wil Suriname volledig bijstaan op het gebied van hernieuwbare energie. Dit heeft minister Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van het Koninkrijk van Marokko, kenbaar gemaakt tijdens zijn officiële bezoek aan Suriname. Hij heeft zijn bezoek afgesloten met een beleefdheidsbezoek aan vicepresident Ashwin Adhin, die de minister namens president Desi Bouterse heeft ontvangen. De hoge gast heeft de noodzaak voor contact op het hoogste politieke niveau tussen beide landen, benadrukt. 

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft van gedachten gewisseld met haar ambtgenoot over de verdere intensivering en uitbreiding van de samenwerking tussen beide landen. Over de projectfinanciering heeft Marokko ondersteuning geboden aan Suriname voor de opzet van, het hoofdkwartier van het Suriname Diplomaten Instituut (door renovatie van het voormalig BUZA-gebouw aan de Lim A Po straat), maar ook voor de bouw van de Militaire Academie van het ministerie van Defensie. Verder zal er worden samengewerkt op Defensiegebied. Voorts is de aankondiging geweest van een handelsdelegatie uit Marokko naar Suriname voor het identificeren van de business to business mogelijkheden later dit jaar. Samenwerking en training alsook beurzen op vaktechnisch gebied zijn aangeboden middels de directe beschikbaarstelling van 20 beurzen. Bourita heeft ook een bezoek afgelegd aan de in aanbouw zijnde Militaire Academie op het ministerie van Defensie, meldt Buitenlandse Zaken via het Nationaal Informatie Instituut. 

Suriname en Marokko onderhouden sinds 28 juli 2004 diplomatieke betrekkingen en hebben de afgelopen jaren de samenwerking doelgerichter gemaakt. Het bezoek van de Marokkaanse bewindsman aan Suriname is in navolging van het bezoek van minister Pollack-Beighle aan Marokko in november 2017. Het is de eerste keer dat de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van het Koninkrijk van Marokko, Suriname aandoet. De bewindsman is op een 5 landen tour in Zuid-Amerika. 

Een van de voornaamste pijlers van het buitenlandbeleid van Suriname is het aanscherpen van Zuid-Zuid samenwerking. In dit kader is Suriname een duurzaam partnerschap met Marokko aangegaan, welke gericht is op samenwerking in verschillende sectoren waaronder capaciteitsversterking, agrarische sector, transport, cultuur en toerisme. De samenwerking met Marokko biedt Suriname mogelijkheden op het Afrikaans Continent enerzijds en anderzijds in het Caribisch gebied vanwege de hub functie van beide landen, staat in een persbericht. 
Advertenties