Column: Politieke Borrelpraat #449
24 Feb, 22:41
foto
Rond middernacht worden er kransen en bloemen gelegd bij het Monument van de Revolutie aan de Waterkant.


“Heren, gaan jullie vannacht ook naar het Revoplein aan de Waterkant om het begin van de glorieuze coup, 39 jaar geleden, te herdenken?”
“Om dan weer zoiets als: ‘ik wens u geen goede nachtrust toe’ aan te horen?”
“Meneer Jules, waarover hebt u het?”
“Ik heb je vaak genoeg gezegd: no kaar mi ‘meneer’. Binnen onze zuipclub hier aan de bar, kennen we geen meneren, maar zuipbroeders.”
“Goed, broeder Jules, wat bedoelde u met uw uitspraak?”
“Tijdens een vorige revo-viering ging iemand na de nachtelijke plechtigheden weg en zei dit als afscheid.”
“O ja, inderdaad. Wel een uitspraak die te denken zet.”
“En hij had succes, want een paar leeghoofdige lachers waren op zijn hand.”
“Maar een fikse meerderheid van de bevolking wilde dat bewind van Henckie A. toen wel weg.”
“Waarom joegen de opstandige onderofficieren die regering dan weg, net voordat er algemene verkiezingen gehouden zouden worden?”
“Hardnekkige geruchten deden al gauw de ronde dat Nederland op de machtsgreep aanstuurde via de militaire attaché op de Nederlandse ambassade alhier, de vaak genoemde moi boi fu dada, die kolonel Valk. Rechtse krachten in Den Haag vreesden namelijk dat bij de verkiezingen van 1980 de linkse partijen, zoals de Volkspartij, regeermacht zouden verwerven.”
“Is dit waar, meester?”
“Wel jongere zuiplapvriend in ons midden, het is waar dat dit steeds wordt gesteld, maar het is officieel nooit aangetoond of bevestigd, dus kan ik dit niet beamen.”
“Misschien totdat die archieven hierover vrijkomen, die in de Nederlandse staatskluis tot 2050 of 2060 zijn opgeborgen.”
“Maar ik las een lezenswaardig artikel van een leeftijdsgenoot van me, Kunstenaar Koert, die ronduit zijn afkeer van de revolutie vanaf 1980 uitte.”
“Ja, ik las het artikel ook. Inderdaad haalt hij heel wat kritische punten aan, maar als hij een beetje objectief wilde zijn, had hij ook wat pluspunten aangehaald.”
“Misschien zijn die er niet.”
“En al bekritiseer je met honderd miljoen woorden die machtsgreep, die meer bedoeld was om de drie gevangen gezette bestuursleden van de Bond Militair Kader, BoMiKa, te bevrijden, we kunnen er niet onderuit dat 25 februari 1980 een markant punt in onze moderne historie zal blijven.”
“Een hoogtepunt voor de ene, een dieptepunt voor de andere.”
“Maar die Kunstenaar Koert noemde wel een paar rake zaken.”
“Ach, gevoed door rechts imperialisme. Hij is gewoon een marionet van Den Haag. Kijk maar hoe hij die kaalkop Stef Flok gelijk geeft als die zegt dat Suriname een failed state is.”
“Nou, ik ben het wel eens met die uitspraak van Steffie, maar zijn stommiteit was dat hij die argumenteerde met juist datgene waar we redelijk in gescoord hebben, namelijk onze etnische relaties. Kijk hoe zelfs van huis uit etnische partijen nu hun best doen om dat te doorbreken.”
“Ja, omdat dat politiek gezien nu beter stemmen trekt.”
“Maakt niet uit. Niet voor niets investeert mijn Oranje partij SRD 38.500 in een boot om landbouwproducten uit het Binnenland goedkoper te vervoeren. Ik vind dit een goed initiatief.”
“Yeaah, wat goed, zeg. Liever laat dan nooit. De Orange 1 kreeg een bierdoop en de Orange 2 volgt binnenkort.”
“Wachte, als wij straks komen met de ‘Bigi Basi Paars One’, gevolgd door de ‘Moro Bigi Basi Paars Two.”
“En dan komt Yellowman Lonnie met de ‘Heli Basi Strooi-na-poen One’ en Somo met de ‘Bosjavaan One.”
“Maar onze Koert stelt dat we in dit land juist houden van leiders die onze onderlinge verdeeldheid in feite in hun eigen belang in stand houden en zelfs vergroten.”
“Maar dat geldt niet alleen voor de huidige machthebbers, maar zeker ook voor die ervoor.”
“Kan kloppen, maar dan zijn wij dus volgens Koert de grootste schuldigen van zulke machthebbers en dat is keihard waar.”
“En Kunstenaar Koert, oftewel KK, zegt dat het steeds weer dezelfde figuren zijn die rondom Baas hangen en zichzelf en hun familie begunstigen met projecten en steeds rijker worden.”
“Maar dat is toch ook zo met de oppositionele partijen toen ze aan de macht waren en als die weer aan de macht komen? Denken jullie dat al dat geld voor hun propaganda uit de contributies van de leden komt?”
“En ik kan me voorstellen dat KK als hardwerkend kunstenaar zich met een armzalig salaris misdeeld voelt, terwijl politieke slijmballen zich met nietsdoen wreed verrijken.”
“Ik zeg: laat ze maar. Ook degenen die nu in de oppositie zo staan te trappelen om dat na 2020 ook te gaan doen. Die vloek van dat onverdiend bekomen geld komt nu al op hen, net als op die corrupte generaals die Maduro gedoemd zijn te blijven steunen.”
“Ik denk dat KK vrij en blij kan schilderen en corruptelingen kan bekritiseren, want hij heeft niet van hen gegeten.”
“Klopt, al ben je niet rijk, je bent rijk aan waardigheid, dignity. Anderen zijn materieel super rijk, maar hebben hun waardigheid te grabbel gegooid en zijn in feite diep ongelukkig met al dat geld.”
“Mooi idealistisch gepraat, maar dignity en dat soort morele dingen vult je buik niet.”
“Maar corruptief verkregen materieel bezit vult je geest evenmin. En op het ultieme moment zal je toch alles hier moeten achterlaten; je neemt niets mee naar boven.”
“Mang! Zijn jullie niet blij? Nu mogen jullie visumvrij naar Moskou! Kameradski Poetinski, here we come, your loyal Surinamenski.”
“Wat ga ik in hemelsnaam daar doen? Jeetje, wat een klucht!”
“KK heeft gelijk: we sluiten meer vriendschapsbanden met landen waar ze de burgervrijheden, zoals de vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid met de voeten betreden.”
“Da wat, dan ga je niet. San j’e spang!”
“Maar allerlei figuren van daar komen wel ongecontroleerd hierheen om wie weet wat uit te spoken.”
“Ik was wel even verbaasd te lezen dat er van de ‘heldhaftige coupgroep van zestien’ nu nog maar 5 in leven zijn.”
“ We zullen zien hoeveel er volgend jaar daar van over zijn. En wie zal de ‘last man standing’ worden?”
“Wie weet wordt ‘hij’ het. Boiiii!”
“Maar terwijl we ons hier druk maken om waarom A-Geersi weg moest, zien we niet dat er vlakbij een fikse oorlog dreigt.”
“Inderdaad, en door dat zenden van allerlei hulpgoederen heeft men de mensen echt in beweging gekregen.”
“En door het weigeren die goederen binnen te laten, heeft men de mensen dol gemaakt. Vooral op die brug tussen Colombia en Venezuela dreigt het goed fout te gaan. A bridge too close and to close.”
“Waar ik me vooral zorgen om maak is dat men het vuur aanwakkert in plaats te blussen. De eerste doden en gewonden zijn reeds gevallen. En vreemd vond ik dat er stond dat velen hun ogen hebben verloren.”
“”Ja, dus hun gezichtsvermogen. Kan dat van die rubberen kogels komen? Dan schiet men die dus op de ogen van de mensen? Het kan toch niet van dat traangas komen? Dat begrijp ik nog niet.”
“Maar militairen beginnen over te lopen.”
“Maar dan zie je dan Rechts de zaak ook aanmoedigt: welke militaire overlopen, zullen amnestie krijgen.”
“Maar als Maduro valt, waar staan we dan?”
“Dat zal Baas dan in DNA komen verklaren, want hij bepaalt ons buitenlands beleid.”
“Simpel: we erkennen gewoon de nieuwe president, klari.”
“Ja, maar laat men daar snel tot een vergelijk komen, want als de zaak daar tot een fikse clash komt, zullen wij via Guyana zeker die schokgolven voelen. Straks marcheren tienduizenden vluchtelingen deze kant op.”
“Sla je mond, maar we zullen ze middels de inmiddels verscherpte controle bij de post Burnside wel tegenhouden.”
“Laat ze eerst en vooral die Backtrack te Zeedijk gaan controleren dan om gestolen vee te Burnside te gaan onderscheppen, jeetje mang!”
“Erger je niet, mang, zo doen wij dat.”
“Heren, ik wens jullie een genoeglijke 39e jaardag van de revo en vooral een zeer goede nachtrust toegewenst. Proost.”

Rappa
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February