Breedbandproject Telesur in juni 2019 afgerond
18 Aug 2018, 20:19
foto
Het veldbezoek van journalisten en andere belangstellenden bij een locatie waar technici bezig zijn met werkzaamheden van het breedbandproject. (Foto: Telesur)


In juni 2019 moet het breedbandproject van Telesur zijn afgerond. Dit houdt onder andere in dat het verouderde kabelnetwerk van koper volledig vervangen zal zijn door glasvezel en een combinatie van glasvezel en koper. Dit maakt internetsnelheden tussen de 20mb en 1000 mb’s per seconde voor down- en upload, voor huisaansluitingen, mogelijk in Suriname. Vrijdag heeft het telecombedrijf een veldbezoek voor journalisten en andere belanghebbenden georganiseerd om de werkzaamheden van dichtbij mee te maken.

Er zijn enkele plekken bezocht waar onder andere de vervanging van oude kabels, de aanleg van nieuwe telecomkasten en het project ‘Safe City’ gaande is. ‘Safe City’ is een project waarbij op verschillende plekken van het land camera's zullen worden aangebracht om de veiligheid te helpen opvoeren. De camera's kunnen op afstand worden gemonitord. ‘Safe City’ is een onderneming dat mogelijk is door breedbandinternet. Het is slechts een van de mogelijkheden langs de Internet Highway die Telesur bezig is aan te leggen geeft Communication Officer Vanessa Felix-Patrick aan tijdens een presentatie in het Telesur Opleidingscentrum, na het veldbezoek.

De strategie van Telesur is om de ‘digital future’ van Suriname veilig te stellen. Breedband maakt mogelijk dat verschillende sectoren meer dan geautomatiseerd zullen worden. De mogelijkheden zijn enorm voor onder onder andere de ICT-sector, transport, onderwijs, gezondheidszorg, betalen met de telefoon, veiligheid, internet tv en broadcasting door mediabedrijven. Traagheid en instabiliteit zijn enkele van de klachten over internet van Telesur. Maar in buurten waar de breedband al actief is merken de klanten dat deze klachten al tot het verleden behoren, deelt Jennis Asraf, manager Corporate Communication mee.

Tijdens het veldbezoek is ook uitgelegd voor welke uitdagingen Telesur staat. Het project heeft last gehad van de orkanen in het Caribisch gebied. Onderdelen konden bijvoorbeeld niet op tijd geleverd worden. Er ontstaat ook vertraging bij het aanleggen van de mini-centrales, de nieuwe kasten die verbindingen mogelijk maken. Niet iedereen werkt mee, geven technici Amesh Ramlakhan en Steven Tjotrotaroeno van Telesur aan. De kasten worden op bermen neergezet. Maar sommige mensen denken dat zij de eigenaren van de bermen zijn. Niet iedereen is blij met de locatie van de kasten en verzet zich ertegen, soms zelfs nadat de kast al is geplaatst. Het kost weer duizenden Amerikaanse dollars om de kast te verplaatsen.

Het project heeft ook last van bepaalde graafwerkzaamheden waarbij de nieuwe kabels en zelfs de infrastructuur van de andere nutsbedrijven worden vernietigd. In de afgelopen maand is dit zeven keer gebeurd. Andere problemen zijn 'vliegende' autobestuurders die palen en kasten omver rijden en allerlei storingen op het net en stagnaties voor het project veroorzaken. Het project kost ruim US$ 116 miljoen. Telesur heeft een inbreng van 15 procent en de rest komt van een lening uit China. Het bedrijf werkt samen met Huawei en EBS.

Tijdens het proces zullen er wat storingen zijn, vooral op momenten waarbij de koperen bedrading vervangen wordt, geven de technici van Telesur aan. In juni moet het project af zijn benadrukken zij. Telesur blijft er alles aan doen om de gemeenschap via de media voor te lichten, wordt er aangegeven.

Asraf roept de samenleving op om een positieve bijdrage te leveren. “Aangezien het verkeersveiligheidsmaand is, druk ik de gemeenschap op het hart om extra op te letten in het verkeer. Onze glasvezel zit in de EBS palen. Dus alstublieft, die palen niet omver rijden. En de kasten langs de weg, alstublieft niet omver rijden. Niet alleen is de schade enorm, het is verschrikkelijk duur om de kasten te vervangen. Alstublieft, anders ontneemt u de gemeenschap de diensten waar ze recht op hebben. Voorzichtig, kom veilig thuis.”

René Gompers

Thursday 02 April
Wednesday 01 April
Tuesday 31 March