Nibte, Hofwijks en Boerleider politieke leiders PRO
26 May 2018, 14:56
foto
Het bestuur van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO). Tweede van links voorzitter Gerold Sewcharan. (Foto: René Gompers)


De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) is zaterdag gelanceerd in de Ballroom van Hotel Torarica. De partij heeft drie politieke leiders: Joan Nibte, Curtis Hofwijks en Bryan Boerleider. De voorzittershamer wordt gehanteerd door Gerold Sewcharan.

De PRO gaat zodanig politiek voeren dat de gemeenschap weer kan vertrouwen en rekenen op de politiek en politici. Hofwijks en Boerleider zijn het meest bekend van de protestmarsen tegen het beleid van de regering. Boerleider is ook student aan de Polytechnic College en Hofwijks ondernemer. Nibte is net als Sewcharan advocaat. Het hoofdbestuur bestaat merendeels uit jonge mensen. Nibte is vicevoorzitter, de jurist Benito Pick eerste penningmeester, Jennifer Wong Swie San eerste secretaris, Hofwijks tweede penningmeester, Antoon Karg tweede secretaris. Overige hoofdbestuursleden zijn Boerleider, Kai Du en Stephano ‘Pakitow’ Biervliet. Er is nog plek voor twee leden. Die zullen ingevuld worden door vrouwen, deelt Sewcharan mee.

Boerleider geeft aan dat de activisten in de groep voorlopig geen protestacties meer gaan organiseren. “We zijn daar begonnen, nu zijn we een nieuwe fase ingegaan. De doelen zijn nog steeds hetzelfde. We gaan wel altijd, na afstemming met elkaar natuurlijk, ondersteunen waar we kunnen. We gaan altijd activist zijn; we zijn geen praters, we zijn doeners.”

Om daadwerkelijk een verandering te brengen in het huidige systeem is de politieke stap nodig geweest, geven de voorzitter en politieke leiders aan. PRO wil het vertrouwen, een van de vereisten om de 'eenheid in gedachte waarbij de ontwikkeling van het land centraal staat', terugwinnen en bevorderen. PRO belooft zoals de blauwe basiskleur van de partij dat symboliseert, 'loyaal en trouw' te zijn aan Suriname.

PRO wil de bevolking bewuster maken over wetten, rechten en alles daarom heen. Het is vaker gebeurd dat mensen niet weten wat hun rechten zijn en dus niet weten hoe ze af te dwingen van de regering, merkt Nibte op. “Er is niet voor niets een grondwet waarin de rechten van de mens zijn verankerd. Als wij weten wat onze rechten zijn kunnen we ze afdwingen van de overheid. Daarom zullen we het recht naar de mensen toebrengen.” De partij gaat zich onder andere ook sterk maken voor mensen met een beperking, een rechtvaardig grondbeleid, vrouwen, studenten, transparant leiderschap en bestuur.

De nieuwe politieke partij streeft er ook naar dat politici verantwoordelijk gesteld worden voor hun misstappen. Hofwijks geeft aan dat vooral aan jongeren bewezen moet worden dat het niet loont om verkeerde besluiten te nemen. Nu is een trend ingezet waarbij politici keer op keer de fout ingaan en de samenleving opgezadeld wordt met de nare gevolgen van hun besluiten, zonder dat ze gecorrigeerd worden geeft Hofwijks aan. “Politici zijn geen goden,” benadrukt hij. “Het zijn doodnormale mensen. Volgens de grondwet zijn we allemaal gelijk, ze zijn ook gewoon burgers. Fouten kunnen gemaakt worden maar men moet er uit kunnen leren. Herhaling moet voorkomen worden.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April