Miranda: Insel Air krijgt 14 dagen voor orde op zaken
20 Dec 2017, 00:56
foto
Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft een persconferentie belegd over Insel Air met alle betrokkenen uit de sector. (Foto: Leroy Troon)


“Insel Air mag voor de komende 14 dagen normaal vliegen, want we willen de passagiers niet duperen,” zegt minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Hij geeft aan dat er een pakket van maatregelen is waaraan voldaan moet worden, om na de gegeven tijd het schema verder te kunnen uitvoeren. Ook zal erop toegezien worden dat de onderlinge afspraken rond het terugbetalen van bijna een miljoen US dollars schuld bij Surinaamse bedrijven en organisaties door Insel Air wordt nageleefd.

Miranda antwoordt op een persconferentie die hij dinsdag heeft gehouden, dat het niet om een chartervlucht gaat of om een schema, maar dat hij toestemming verleent dat er voor deze twee weken gevlogen mag worden. Samen met zijn collega van Curaçao, Zita Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, heeft hij zich gebogen over deze kwestie. Uit vele gesprekken hebben ze een standpunt ingenomen dat de passagiers niet de dupe mogen worden. De minister geeft aan dat hij ook moet kijken naar de Surinaamse bedrijven en organisaties, net als hoe Curaçao dat ook doet met zijn bedrijven. Vandaar dat de maatschappij moet voldoen aan gestelde eisen en betalingsregelingen moet treffen met haar crediteuren in Suriname. En de Transport ministers van beide landen zullen erop toezien dat iedereen zich aan de afspraken houdt, zodat er zich geen gelijksoortige situatie plaatsvindt in de toekomst.

Insel Air is de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) en Fly All Ways samen US$ 350.000 schuldig voor vluchten die de maatschappijen hebben uitgevoerd toen het bedrijf in zwaar weer terechtgekomen was in maart dit jaar. Bij de Associatie van Reisagenten in Suriname (ASRA) loopt het bedrag op tot ongeveer US$ 400.000 van passagiers die tickets hebben gekocht. Bij de Luchtvaartdienst en de Burger Luchtvaart Autoriteit (Casas) zijn de bedragen US$ 160.000 om US$ 36.000, waarvan al een deel vóór de uit voering van de vlucht maandag, is terugbetaald. Dit was nodig om te kunnen vliegen op Paramaribo.

SLM directeur Robbi Lachmising geeft aan dat er geen problemen zijn tussen de national carrier en Insel Air. De bedrijven hebben in het verleden samengewerkt, en ook nu helpt de SLM het bedrijf waar mogelijk om uit de problemen te komen. Ook Jack Uden, adviseur van de ASRA, vindt dat het belangrijk is dat Insel Air weer gaat vliegen. “Als je niet vliegt, betekent dat faillissement. En dan krijg je helemaal geen geld terug”. Hij is daarom heel blij met de initiatieven van Insel Air om haar naam te zuiveren. Zo is bepaald dat benadeelde klanten komend jaar een nieuwe datum mogen uitkiezen om te vliegen. Voor de toekomst komt voor de nieuwe passagiers een verzekering voor hun ticket. Indien er iets mis mocht gaan, zijn de mensen in elk geval verzekerd en worden ze niet gedupeerd. Verwacht wordt dat de plooien zullen worden gladgestreken, waardoor alle partijen uiteindelijk aan hun trekken zullen komen.

Leroy Troon
Advertenties