Skalian ongestoord bezig in Lawagebied; Controle blijft uit
06 Sep 2017, 01:06
foto
De skalian die in het Lawagebied bezig is met het zoeken naar goud in de rivier. De vaargeul zit vol met riviergrind.


Ondanks het indringende betoog van Assembleelid Aida Nading (NDP) in juli over vervuiling van het Lawagebied door goudzoekers, is er nauwelijks iets veranderd. Bewoners uit de omgeving klagen tegenover Starnieuws dat de situatie alleen maar verergert. Skalians zijn ijverig bezig om de Lawarivier door hun goudkoorts onbevaarbaar te maken, terwijl het water door omwoelen van de rivierbedding ernstig wordt bevuild.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen om een reactie gevraagd, zegt bezig te zijn met onderzoek. Hij is op de hoogte van de skalian die bij 'Peruaan kampu' ook genoemd 'Antonio Brinco' bezig is met het zoeken naar goud. De bewindsman beloofde nadere details hierover te zullen verschaffen.

Nading zegt dat veel Brazilianen in dat deel van het land naar goud zoeken. Ook zij heeft minister Dodson hierover benaderd. Nading rapporteert dat een skalian ook bij Stoelmanseiland bezig is. De lokale bewoners ondervinden enorme last van de gevolgen van kleinmijnbouw. Het Assembleelid merkt op dat volgens de minister kapiteins ook betrokken zijn en toestemming geven aan de skalianhouders om activiteiten te ontplooien.

Het Assembleelid vindt dat er controle moet zijn, ook al zouden dorpsbesturen tegen betaling een oogje dichtdoen. De vaargeul zit vol met riviergrind door de mijnbouwactiviteiten. Het water wordt zodanig vervuild waardoor het niet gebruikt kan worden door de bewoners die langs de rivier wonen. Zij vraagt zich af of er belasting wordt betaald door de Brazilianen die actief zijn in het gebied.

Naast de activiteiten van de goudzoekers, wordt her en der vuil gedumpt langs de rivier. Het vuil van de winkels wordt opgehaald door Brazilianen die dit gewoon langs de rivier dumpen. Nading zal poolshoogte nemen en weer alarm slaan over de situatie. Zij vindt dat er opgetreden moet worden.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April