Protestactie gaat maandag in tweede versnelling
07 Apr 2017, 13:54
foto
Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS spreekt de menigte toe. Er waren aanzienlijk minder mensen aanwezig vandaag in vergelijking met donderdag. (Foto's: Raoul Lith)


De actie van de vakbeweging, ondersteund door politieke partijen, bedrijfsleven, het Burger Collectief en andere groepen, gaat maandag in de tweede versnelling. Dit deelde vakbondsleider Robby Naarendorp mee. Als het aan Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) ligt, gaat hij gelijk naar de derde versnelling. Maandag zullen de actievoerders zich om 10.30 uur op het Kerkplein verzamelen.

Valies zei dat minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur confrontatie wil. Hij mag erop rekenen dat de uitdaging niet uit de weg zal worden gegaan. De vakbondsleider voerde aan dat bij de rechter raadsadviseur Eddy Jozefzoon niet heeft gezegd dat de herwaardering van de leerkrachten betaald zou worden door verhoging van de brandstofprijs. Toen is er ook niet gezegd dat het om een deelbetaling gaat. De leerkrachten hebben SRD 500 gekregen, maar door de verhogingen van prijzen van goederen wordt het geld weer teruggenomen. Door de verhoging van de brandstofprijs, is alles in de winkels omhooggegaan. "Zelfs aan de Watermolenstraat moet je meer betalen," zei Valies.

Valies vroeg een applaus voor Maisha Neus en Siebrano Pique die maandag een protestactie hebben gehouden. Zodra mensen demonstreren tegen het wanbeleid van de regering, worden zij zwaar bekritiseerd. Inlichtingendiensten gaan gelijk alles van hen natrekken. Mensen die hun mening geven, worden als vijanden gezien.

Xaviera Jessurun van Next Generation en Curtis Hofwijks van 'Wij Zijn Moe' vroegen de mensen om niet thuis te blijven. Maandag wil Hofwijks veel meer jongeren en studenten op het Kerkplein zien. Jessurun zei dat er te veel loze beloften gedaan worden en fabeltjes worden verteld. Dayanand Dwarka, bestuurslid van C-47, merkte op dat elke keer als Desi Bouterse de leiding van het land heeft, het volk verder wordt verarmd. Hij vroeg Bouterse om te gaan rusten thuis. Valies wil maandag "geen 10.000 maar 20.000 mensen zien".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May