Column: Ik ben verschrikkelijk boos!
01 Aug 2016, 13:13
foto


Ik heb het gehad met de 8 December groep. Ik ben verschrikkelijk boos! Gedurende een jaar hebben ze fanatiek gemobiliseerd tegen mijn poging om verzoening en dialoog tot stand te brengen in de Surinaamse gemeenschap. Ze hebben ongeciviliseerde krachten losgemaakt die ongeremd met scheldpartijen, krachttermen en bedreigingen hun gif richting mij hebben gespuugd. En alles gebeurt in naam van moraliteit en beschaving. Dat kan ik allemaal hebben.
Wat me verschrikkelijk boos heeft gemaakt is een filmpje dat ik onlangs opgestuurd heb gekregen waarin Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden van het 8 December proces, te zien is bij een training van de volksmilitie en zijn reactie daarop. De Volksmilitie was geen doodseskader, maar de 8 december groep heeft dat wel zo afgeschilderd.

Ik wist dat Essed bij de Volksmilitie heeft gezeten. Dat heeft hij mij nota bene zelf verteld in een gesprek waarin hij mij aan het eind ook nog eens heeft bedreigd. Ik vroeg me toen al af waarom de 8 December groep deze man handhaaft als spreekbuis van die groep.
Het is één ding dat iemand je het verhaal van Essed en de Volksmilitie vertelt. Het is iets anders als je daadwerkelijk de beelden ziet en de man hoort praten over de verdediging van de revolutie. Als je je realiseert dat dit beelden zijn van na 8 December, dan krijg je wel een erg wrang gevoel in je maag.
Die beelden zijn onlangs in Suriname vertoond op de televisie. Wat me heel erg boos heeft gemaakt is de reactie na die vertoning. Essed reageerde met een ontkenning! Hij zegt in de Ware Tijd: “Ik ga niet reageren op aantijgingen over mijn persoon. Het is een reactie niet waard. Ik ben wel bereid te reageren op argumenten die betrekking hebben op mijn mening.”
Hij noemt het een aantijging. Een aantijging is een valse ongegronde beschuldiging, iets dat niet op waarheid berust. De beelden spreken voor zich en toch ontkent hij het verhaal. Essed moet de vraag beantwoorden: Waarom heeft hij zich ná de Decembermoorden aangesloten bij de Volksmilitie? Wat is de reden dat hij een militaire training wilde nemen nadat de moorden waren gepleegd? Hij kan niet zeggen dat hij niets wist over de Decembermoorden, want het was wereldnieuws. Misschien had hij net als anderen goede argumenten van vaderlandsliefde. Maar dan moet hij uitleggen wat er vervolgens gebeurd is met die vaderlandsliefde.

Wat nog erger is en mij kwaad maakt, is dat al die mensen die met modder naar mij hebben gegooid nu zwijgen. Ze volgen de media en weten dat die beelden op televisie zijn vertoond. Ze hebben waarschijnlijk ook nog die beelden gezien. Waar is Theo Para met zijn moraliteit? Hij heeft over alles een mening rond 8 december en hierover zwijgt hij als een graf. Waar is Kanta Adhin die mijn familie tegen mij heeft gemobiliseerd? Waarom mobiliseert ze mijn familie niet om Essed op te roepen om zijn functie als spreekbuis namens de familie neer te leggen? Waar zijn Sunil Oemrawsingh, Eddy Wijngaarde en Henri Behr met hun oproep aan Essed om op te stappen als vertegenwoordiger van de nabestaanden in naam van herstel van moreel gezag? Waar is Natasja Adama die een campagne op touw heeft gezet om te bewijzen dat ik geen diploma heb van de Erasmus Universiteit. Waarom schreeuwt Adama niet van de daken dat Essed op morele gronden niet de juiste papieren heeft om de families van 8 December te vertegenwoordigen?

Waar zijn de Nederlandse journalisten die weten wat nieuws is en nu zwijgen over het grootste nieuws dat er tv-beelden zijn waarin de advocaat van de 8 December groep lid was van de Volksmilitie na de Decembermoorden. In 2002 hebben ze gehakt gemaakt van Philomena Bijlhout, die ook lid bleek te zijn van de Volksmilitie, en voor de Lijst Pim Fortuyn staatssecretaris was geworden.
Deze hypocrisie maakt me verschrikkelijk boos. Ondanks de mobilisatie van de 8 Decembergroep tegen mij had ik altijd nog een plek in mijn hart voor hen, omdat ik dacht dat het om verdriet ging en iedereen daar anders mee omgaat. Nu heb ik het helemaal gehad met deze mensen, die zich niet laten leiden door moraliteit, maar door huichelarij. Ik wil niets meer van ze horen.

Sandew Hira
Advertenties