Staatsschuld berekend tegen koers SRD 3,35 voor de US$
05 Apr 2016, 03:56
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


Voor het berekenen van de staatsschuld wordt de wisselkoers van SRD 3,35 voor de US$ gehanteerd. Op kritieken uit de oppositie dat de koers van SRD 5,15 voor de US dollar zou moeten gelden, antwoordde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, dat er wettelijke beperkingen hiervoor zijn. Het laatste bruto binnenlands product (bbp) berekend door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) is van 2014. Het bbp van afgelopen jaar, is er pas in augustus 2016.

Hoefdraad benadrukte dat om de schuld te berekenen het bbp nodig is. Nagegaan moet worden hoe het bbp eerder kan worden vastgesteld, maar nu zijn de mogelijkheden niet aanwezig bij het ABS of het Planbureau. De Surinaamse munt is op 18 november vorig jaar officieel gedevalueerd naar SRD 4,04. Door de valutaveiling is de actuele koers op SRD 5,15 voor de US dollar. De totale staatsschuld is per 31 januari dit jaar volgens het Bureau voor de Staatsschuld US$ 2.324,8 miljoen. Door de wisselkoers van SRD 3,35 te hanteren voor de US$ is de schuld SRD 7.788 miljoen. Door synchronisatie van de definitie voor staatsschuld naar internationale normen, zal de leenruimte van US$ 755 miljoen (2,5 miljard) springen naar US$ 1.178,9 miljoen (SRD 3,9 miljard tegen de koers van 3,35).

Asiskumar Gajadien zei dat de VHP-fractie zich zou kunnen terugvinden in de wet als de huidige koers gehanteerd werd voor de berekening van de schuld. Dit is nu niet het geval, waardoor een vertekend beeld wordt gegeven van de situatie. Minister Hoefdraad bleef erbij dat de wet de ruimte niet biedt, omdat de schuld berekend wordt op basis van het bbp.

U kunt de cijfers van het Bureau voor de Staatsschuld hier downloaden. Deze zijn door minister Hoefdraad gepresenteerd in De Nationale Assemblee.
pdf-icon.gif Presentatie_Staatsschuld.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May