Toeristenkaart vergemakkelijkt reizen
09 Mar 2016, 06:26
foto
Balie toeristenkaart op de Johan Adolf Pengel luchthaven. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het vele papierwerk, formaliteiten vervullen, paspoort opsturen, betalen en geen garantie voor het verkrijgen van een visum. Dit behoort nu allemaal tot het verleden voor reizigers van de drie Aziatische landen: China, Indonesië en India. Zij kunnen vanaf 1 maart zonder enige rompslomp, Suriname elk moment binnenkomen met de toeristenkaart.

De Indonesische regering waardeert het nieuwe visumbeleid om visa te verstrekken bij aankomst, zegt ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië in Paramaribo, aan Starnieuws. “Het geeft aan dat Suriname zich openstelt voor buitenlandse toeristen, en dit zal zeker inkomsten voor de toeristische sector genereren.” Ambassadeur Satendar Kumar van India geeft aan vooralsnog geen op- en aanmerkingen te hebben. Collega ambassadeur Yang Zigang van China is enthousiast over de nieuwe maatregel. “Het is je ticket kopen, koffer pakken, vliegen naar Suriname en bij aankomst het visum kopen”, legt hij het gemak van reizen met de toeristenkaart uit. “Je kunt met de kaart nu 90 dagen lang verblijven in het land. Dit is zeer bevorderlijk voor de Surinaamse economie.”

Toeristen aantrekken
De groep die tot middenklasse Chinese burgers gerekend mag worden, neemt steeds toe, geeft Yang aan. Veel van hen kunnen zich buitenlandse vakantie permitteren en doen aan sightseeing. Hij gelooft dat met het versoepelde beleid, steeds meer Chinese toeristen, inclusief investeerders als toerist zullen komen. “Op deze manier krijgen zij zo de kans het land te zien en te beslissen om er te investeren.” Volgens Supratikto vergemakkelijkt het nieuw visumbeleid dat Indonesische toeristen en zakenpersonen een bezoek brengen aan Suriname.

De toeristenkaart vervangt het toeristenvisum, waar vooraf een aanvraagprocedure gevolgd moest worden. De afgifte van dit visum was onder andere afhankelijk van de screening van de persoonsgegevens en financiële middelen. Deze procedure is komen te vervallen, ingeval van een single entry. Over de eventuele sluipende gevaren die hierdoor kunnen ontstaan, zoals niet weten wie het land binnenkomt, zegt de Indonesische ambassadeur dat een kaarthouder officieel geregistreerd zal zijn bij de immigratiedienst. “Er zullen dus geen onbekende bezoekers Suriname binnenkomen.”

Lackin, speciale afgezant
Op de vrees voor een mogelijke stroom van Chinezen naar Suriname, reageert de Chinese ambassadeur vrij nuchter, “veel Chinezen weten niet eens waar Suriname is”. Hij ziet daarom graag dat relevante autoriteiten meer aan toerismepromotie doen. “Anders zal het effect wat men beoogt met dit vernieuwd visumbeleid, gering zijn.” De hoogte van de prijs naar 90 euro of 100 Amerikaanse dollar, lijkt Yang redelijk. “Geld is niet het probleem voor deze groep toeristen. Zij besparen op deze manier tijd en energie en kunnen gelijk afreizen.” Ambassadeur Supratikto gelooft dat de Surinaamse regering het prijsbeleid grondig heeft bestudeerd. Het gaat om het beginstadium van het openstellen van het land.

Intussen heeft de Indonesische onderminister van Buitenlandse Zaken Am Fachir in een bilateraal gesprek met Winston Lackin, speciale afgezant namens de president, gevraagd om zich in te spannen voor het toekennen van visumvrije faciliteiten voor een kort bezoek voor Indonesische burgers die Suriname willen bezoeken. De ontmoeting vond eerder deze week plaats in de marge van de vijfde topconferentie van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking in Jakarta.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May